De Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) heeft tientallen krijgsgevangen genomen Syrische militairen geëxecuteerd. Dat gebeurde nadat IS zondag de luchtmachtbasis Tabqa in het oosten van Syrië had veroverd. 

Dat verklaarde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

Het gaat volgens het observatorium om160 Syrische militairen. De militairen werden woensdag achterhaald op het platteland in de provincie Raqqa. Drie dagen eerder hadden de strijders van IS een basis van de luchtmacht ingenomen.

Zo'n 120 militairen werden vlakbij de basis omgebracht. Nog eens veertig soldaten werden vermoord in de buurt van de stad Raqqa, een bolwerk van de Islamitische Staat. Sommigen zouden zijn doodgeschoten, terwijl anderen met messteken om het leven werden gebracht.

De luchthaven was het laatste bolwerk van het Assad-bewind in de provincie Raqqa. Volgens het Observatorium kwamen bij de dagenlange bloedige gevechten 346 IS-strijders om en meer dan 170 soldaten van het regeringsleger.

Aanhangers van IS verspreidden via Twitter een verklaring waarin zij zeggen dat IS zo'n "tweehonderd gevangen genomen militairen heeft gedood". Op foto's zouden de mannen nog levend te zien zijn terwijl ze met ontbloot bovenlijf door de woestijn liepen. De echtheid van de foto's kan niet direct worden vastgesteld.

Luchtaanval

Bij een luchtaanval van het Syrische leger is donderdag een onbekend aantal IS-leiders omgekomen, liet het Observatorium weten. De aanval werd uitgevoerd in de oostelijke provincie Deir al-Zor. Volgens de Syrische staats-tv gaat het om meer dan tien IS-leiders.

Het Observatorium is gevestigd in Groot-Brittannië en baseert zich op meldingen van waarnemers ter plekke. De organisatie verzet zich tegen de regering van president Bashar al-Assad.

Frans Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt donderdag tegen BNR Nieuwsradio dat Nederland bereid is wapens van andere Europese landen naar de Koerden in Noord-Irak te transporteren.

Volgens hem hebben de Koerden, die vechten tegen IS, vooral behoefte aan materieel uit de voormalige Sovjet-Unie zoals munitie, kalasjnikovs en granaatwerpers. De Koerden zijn met deze wapens opgeleid en hebben hier veel ervaring mee.

Nederland beschikt niet over dit Sovjet-materiaal, maar Oost-Europese landen wel. Wij willen behulpzaam zijn bij het leveren van deze wapens, zegt Timmermans. Het kabinet heeft de Koerden eerder duizend helmen en scherfvesten toegezegd.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten 

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië