De Nieuw-Zeelander die eind maart een huisgenote vermoordde en een Nederlands-Japanse en Duitse toeriste zwaar mishandelde, is donderdag tot een gevangenisstraf van minimaal 21 jaar veroordeeld.

Dat hebben Nieuw-Zeelandse media donderdag gemeld.

De 38-jarige Aaron Rhys McDonald heeft in april bekend dat hij zijn huisgenote Army Farrall (24) op het Zuidereiland heeft verkracht en vermoord.

Haar lichaam werd op 29 maart in haar auto bij een supermarkt gevonden. Nadat hij haar om het leven had gebracht, pikte hij de twee vrouwen op die stonden te liften.

Hij viel de 27-jarige Nederlands-Japanse Niki Honda en haar 28-jarige Duitse reisgenote Michaela Brandl met een metalen staaf aan en beroofde hen. Brandl werd drie keer in haar nek geslagen.

Ten tijde van zijn gewelddaden was McDonald voorwaardelijk vrij. Eerder had hij vijf jaar en drie maanden celstraf gekregen voor het produceren van drugs, inbraak, diefstal, fraude en brandstichting.

In oktober was hij vervroegd vrijgekomen. De reclassering oordeelde dat hij onder goed toezicht geen gevaar voor de samenleving zou zijn.