De Franse president François Hollande heeft donderdag de Verenigde Naties opgeroepen snel "uitzonderlijke steun" te bieden aan de Libische autoriteiten, zodat die de orde kunnen herstellen. 

Dat zei de Franse president tijdens een toespraak voor Franse diplomaten.

''Mijn voornaamste zorg momenteel is Libië'', aldus Hollande. ''Als we op internationaal niveau niets ondernemen, zal terrorisme zich over de gehele regio verspreiden.''

Hollande waarschuwde dat chaos dreigt, als het in juni gekozen parlement geen regering van nationale eenheid vormt. Die zou het verzoeningsproces nieuw leven in moeten blazen en ervoor moeten zorgen dat de opstandige milities worden ontwapend.

Tripoli

Verscheidene milities vechten al tijden om de hoofdstad Tripoli. Vorig week hebben zowel Egypte als de Verenigde Arabische Emiraten luchtaanvallen uitgevoerd op de milities. De Verenigde Staten keuren de luchtaanvallen openlijk af. ''Wij raden andere landen af om zich door middel van geweld te bemoeien met de problemen in Libië'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering dinsdag.

Volgens de VS is er een duidelijk verschil met de Amerikaanse luchtaanvallen op Islamitische Staat in Irak. ''Wij zijn daar op verzoek van de Iraakse regering.''

De chaos in Libië begon na de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011.