De ebola-uitbraak in West-Afrika zal volgens een Amerikaanse deskundige eerst nog verergeren voordat er een verbetering optreedt. 

Dat meldt de BBC donderdag.

Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebeheersing, zei dat er een ''ongekende'' reactie nodig is om de epidemie onder controle te krijgen.

Frieden sprak met de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf over manieren om de ziekte te bestrijden. ''Het aantal besmettingen stijgt. Ik wilde dat ik dit niet hoefde te zeggen, maar het zal eerst erger worden voordat er verbetering optreedt'', zei Frieden.

Dodental

Op de dag van de uitspraken van Frieden werd bekend dat het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar zeker 1.552. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) maakte dat donderdag bekend. In totaal zijn er 3.069 besmettingen vastgesteld. Bij de laatste telling was er nog sprake van 1.427 doden.

De WHO laat weten dat de ziekte zich snel blijft verspreiden, maar dat de meeste gevallen zijn geconcentreerd in een klein aantal gebieden. De organisatie vreest dat de huidige epidemie meer dan 20.000 mensen kan treffen.

Daarnaast denkt de WHO ruim 370 miljoen euro nodig te hebben voor de bestrijding van ebola, zo maakte de organisatie donderdag bekend. Maandag had de WHO het nog over een bedrag van 325 miljoen euro.

Het duurt nog zes tot negen maanden voor de ebola-uitbraak onder controle is, verwacht de VN-organisatie.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Hoger

Om de uitbraak te bestrijden is een strategisch plan gemaakt. Het werkelijke aantal doden en besmettingen ligt waarschijnlijk twee tot vier keer hoger dan het officiële aantal dat nu bekend is.

De epidemie woedt voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee, maar ook in Nigeria is een aantal mensen aan het dodelijke virus overleden. Donderdag maakte Nigeria bekend dat een arts aan ebola is overleden in de oliestad Port Harcourt. De andere doden vielen in de stad Lagos.

In de Democratische Republiek Congo is ook ebola uitgebroken, maar die uitbraak staat los van de 'grote' epidemie in de andere landen, stelt de WHO. In de provincie Equateur in het noorden van Congo zijn waarschijnlijk tachtig mensen besmet met het virus. Tot nu toe werden 24 mensen ziek, van wie er dertien overleden.

Artsen zonder Grenzen noemt de internationale reactie tot nu toe ''volstrekt ontoereikend." 

Overleg

De ministers van Volksgezondheid van de betrokken landen in West-Afrika overleggen donderdag in Ghana over een regionale aanpak van de crisis.

Tot het overleg werd besloten nadat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met een waarschuwing kwam dat de uitbraak enorme economische schade veroorzaakt in West-Afrika, nu buitenlandse bedrijven de regio verlaten.

Nederlanders

Voor zover bekend werken er bijna geen Nederlandse hulpverleners meer in het ebola-gebied. AZG heeft één medewerker in Liberia zitten en voor Unicef is een Nederlandse man werkzaam in Sierra Leone.

Het Rode Kruis werkt in de gebieden vooral met lokale medewerkers. Cordaid haalde begin augustus een medewerker uit Sierra Leone terug omdat het daar te gevaarlijk is. ''Wij hebben geen uitvoerend programma daar, dus hoeft ze ook niet noodzakelijkerwijs in Sierra Leone te zijn. Ze behandelt geen patiënten'', licht woordvoerder Jos de Voogd toe.

Cordaid geeft aan zusterorganisaties wel geld om voorlichtingscampagnes rond ebola te kunnen houden; om informatie te geven hoe mensen kunnen voorkomen besmet te raken of de ziekte door te geven. ''Mensen zijn doodsbang dat ze het krijgen. Zieken verstoppen zich soms voor de autoriteiten. Ze zijn bang door mensen met witte pakken - killers genoemd - te worden meegenomen, omdat ze denken dan echt dood te gaan.''

AzG

AZG heeft in totaal 184 internationale hulpverleners ingevlogen en 1800 lokale hulpverleners werken in de vier 'besmette landen' Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. In België beschikt AzG over een speciaal centrum waar medewerkers speciaal worden getraind om het risico zo klein mogelijk te houden om te worden besmet met ebola.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er circa veertig Nederlanders zijn geregistreerd in Liberia. In zowel Guinee als Sierra Leone zijn er ongeveer vijftig Nederlanders geregistreerd. Het is mogelijk dat er Nederlanders in die landen aanwezig zijn die zich niet hebben geregistreerd.

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola l Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola