Terwijl er weinig vooruitgang lijkt te zitten in een akkoord over het kernprogramma van Iran, ziet Rusland de internationale gesprekken daarover wel uitmonden in het opheffen van de sancties tegen Iran. 

Dat verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Rusland erkent dat de gesprekken met Iran ''moeilijk'' verlopen, maar ziet toch mogelijkheden om de sancties op te heffen. Iran zou dan ook weer uranium mogen verrijken, aldus het ministerie.

Er had een akkoord moeten liggen op 20 juli, maar die deadline is niet gehaald. Rusland, China, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben afgesproken de overleggen nog 4 maanden te verlengen. Rusland heeft nog goede hoop dat er uiterlijk november een overeenkomst is, aldus het ministerie.

Kernwapen

De zes wereldmachten willen voorkomen dat Iran een kernwapen kan maken. Zij beloven de sancties tegen Iran te verlichten, als dat land zijn nucleaire activiteiten vermindert. Vorig jaar is al wel een voorlopig akkoord gesloten.

Rusland onderstreepte deze maand dat het land, net als Iran, problemen ondervindt door westerse sancties en kondigde een overeenkomst aan met Iran in de vorm van olie-voor-eten.