Volgens de NAVO zijn er zo'n duizend zwaarbewapende Russische militairen betrokken bij gevechten in het zuidoosten van Oekraïne. Die schatting is een "zeer voorzichtige", zegt een officier.

Tot zeker vijftig kilometer landinwaarts zouden de Russische troepen zich in Oekraïne bevinden. Dit leger is bedoeld voor een invasie, aldus de NAVO-officier.

De Russen steunen en strijden aan de kant van de separatisten, aldus de NAVO. Er is vastgesteld dat er "zeer hoogwaardige en moderne wapens zoals afweersystemen en pantservoertuigen aan de separatisten worden overgedragen". 

Een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zegt dat er twee colonnes Russische tanks de strategische Oekraïense stad Novoazovsk zijn binnengereden.

Even voor 12.00 uur (lokale tijd) werden Oekraïense troepen vanuit Rusland met Grad-raketten onder vuur genomen. Anderhalf uur later werd een aanval ingezet met pantservoertuigen, waaronder tanks. Volgens de NAVO heeft zich in de Russisch-Oekraïense grensstreek een leger gevormd van 20.000 man sterk.

Marioepol

De Oekraïense troepen in het gebied trokken zich terug, omdat ze niet over zwaar materieel beschikken, aldus de woordvoerder. De Oekraïense militairen worden ingezet bij de verdediging van de strategisch gelegen havenstad Marioepol, waarheen de Russische troepen dreigen op te rukken. Volgens het Oekraïense leger zijn  er nu genoeg troepen aanwezig om te voorkomen dat de stad wordt ingenomen.

Rusland zelf ontkent dat het rebellen heeft bewapend en soldaten over de grens met Oekraïne heeft gestuurd. Berichten daarover hebben "geen relatie met de werkelijkheid", laat het ministerie volgens persbureau Interfax weten. Het ministerie weigert commentaar te geven over de aanwezigheid van Russische tanks.

De VN-Veiligheidsraad houdt om 18.00 uur (Nederlandse tijd) een spoedzitting over de situatie in het zuidoosten van Oekraïne.

Uitgesteld werkbezoek

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft wegens de "Russische troepenbewegingen" in zijn land een werkbezoek aan Turkije uitgesteld. Hij heeft de nationale veiligheids- en defensieraad eerder op de dag met spoed bijeengeroepen om de situatie te bespreken.

Tot nu toe werd in de regio nauwelijks gevochten. Novoazovsk ligt vlakbij de plek waar maandag volgens de Oekraïense regering Russische tanks de grens overstaken. Kiev verdenkt Rusland ervan Oekraïense regeringstroepen af te willen leiden van hun beleg op de steden Donetsk en Loehansk, die iets noordelijker liggen dan Marioepol.

Russische vrijwilligers

Eerder op de dag meldde de premier van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Zachartsjenko dat er in totaal zo'n drie- à vierduizend Russische vrijwilligers meevechten met de separatisten van de republiek.

Bekijk de beelden van Aleksandr Zachartsjenko:

"We hebben nooit verhuld dat veel Russen binnen onze gelederen strijden", aldus Zachartsjenko. "Zonder hun hulp zouden we nu in een veel lastigere situatie verkeren." Volgens de premier zijn de rebellen in staat het Oekraïense leger te verslaan.

Volgens Zachartsjenko vechten zowel gepensioneerde als actieve Russische militairen aan de zijde van de opstandelingen. 

'Liegen'

De aanwezigheid van Russische militairen in Oekraïne blijkt uit satellietbeelden en uit uitspraken van pro-Russische Oekraïense opstandelingen. Rusland moet ermee ophouden daarover te liegen. Dit heeft de Amerikaanse VN-ambassadrice, Samantha Power, donderdag gezegd tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

De Russische militairen vechten ''aan de kant van illegale separatisten in een ander, soeverein land'', aldus Power. De oud-journaliste beschuldigde Rusland van agressie en een schending van het VN-Handvest en van de Slotakte van Helsinki. Power vroeg zich af of de andere buurlanden van Rusland nog het gevoel kunnen hebben dat ''hun veiligheid is gegarandeerd''. De EU-landen Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen grenzen aan Rusland.

Grote zorgen

De EU maakt zich grote zorgen over de "bewegingen op de grond", aldus een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Brussel roept Moskou op te stoppen met alle vijandelijkheden.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski pleit voor het in actie komen door de gehele internationale gemeenschap om de crisis in het oosten van Oekraïne te bestrijden. Sikorski wordt gezien als een van de kandidaten voor de opvolging van Ashton.

Zaterdag heeft Porosjenko in Brussel een gesprek met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Later op de dag is er een extra Europese top met regeringsleiders en staatshoofden. Zij praten behalve over de verdeling van een aantal topbanen in Brussel ook over de situatie in Oekraïne, over steun aan dat land en over mogelijke verdere maatregelen tegen Rusland.

Kamerdebat

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dinsdag een debat met het kabinet over de kwestie. De Europese Unie en Nederland moeten volgens hem met een heldere strategie komen tegenover het Russische militaire machtsvertoon.

"Europa en Nederland zetten te weinig tegenover de voortdurende provocaties aan Russische zijde." De Russische president Vladimir Poetin deinst er niet voor terug om in militair opzicht steeds weer grenzen te overschrijden, zegt Sjoerdsma. "Europa en Nederland kunnen dit gevaar niet onbeantwoord laten."

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken laat op zijn Facebookpagina weten de ontwikkelingen "zeer zorgelijk'' te vinden. "Veel berichten van toenemend oorlogsgeweld, waarbij de separatisten steeds openlijker steun ontvangen vanaf de andere kant van de Russische grens. Noch de afspraken in Berlijn, noch de ontmoeting in Minsk lijken president Poetin van de koers van confrontatie af te krijgen. Daarmee staat hij een oplossing in de weg."

Militaire middelen zullen volgens Timmermans geen oplossing opleveren, alleen de ellende vergroten. "Er moet worden onderhandeld, wie dat niet mogelijk wil maken, zal daarop worden afgerekend."

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

[[slideshow:Gevechten in Oost-Oekraïne]]