Het al maanden vermiste toestel van Malaysia Airlines, de MH370, vloog mogelijk eerder richting het zuiden dan aanvankelijk gedacht. Het zoekgebied wordt lichtelijk aangepast.

Dat meldt de Australische vicepremier Warren Truss, aldus CNN.

Eerder vandaag zei Truss dat het gebied waar gezocht wordt naar sporen van vlucht MH370, het zuidelijke deel van de Indische Oceaan, niet zou veranderen.

Hij wijst op het contact dat grondpersoneel met het toestel probeerde te maken vlak nadat dit van zijn koers was afgeweken en spoorloos raakte. Het telefoongesprek mislukte, maar nadere analyse heeft wel duidelijker gemaakt waar het vliegtuig zich bevond.

Truss ondertekende donderdag met de Maleisische minister van verkeer Liow Tiong Lai een samenwerkingsovereenkomst voor de zoektocht naar het passagiersvliegtuig die nu een nieuwe fase ingaat. In de overeenkomst hebben de landen afspraken over de verdeling van de kosten gemaakt.

Maleisië is als land waar het vliegtuig geregistreerd was verantwoordelijk voor het onderzoek naar het ongeluk, terwijl Australië verantwoordelijk is voor zoekoperaties in het gebied waar het vermoedelijk in zee is gestort. 

Bekijk de reactie van vicepremier Truss:

Fugro

Het vliegtuig, met 239 passagiers aan boord, verdween op 8 maart van de radar toen het onderweg was van het Maleisische Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Volgens experts moet het toestel ver uit de westkust van Australië in zee zijn gestort.

De zoektocht heeft tot dusverre niets opgeleverd, maar wordt in september hervat. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro gaat twee schepen inzetten om in de oceaan een gebied van in totaal 60.000 vierkante 'kilometer te onderzoeken.

De Chinese onderminister van transport He Jianzhong was eveneens op het overleg in Canberra. Hij zei dat de ministers hebben afgesproken dat de zoekactie niet wordt onderbroken of opgegeven. De meeste passagiers aan boord van het verdwenen toestel waren Chinezen, namelijk 153.