De moeder van Steven Sotloff, een gegijzelde Amerikaanse journalist en collega van de deze week vrijgelaten journalist Peter Theo Curtis, heeft in een filmpje aan de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) gevraagd om haar zoon vrij te laten.

"We hebben Steven al meer dan een jaar niet meer gezien en we missen hem heel erg. We willen dat hij veilig thuis komt en we hem kunnen omhelzen," aldus Shirley Sotloff in het filmpje direct gericht aan leider van de extremistische groep Aby Bakr al-Baghdadi.

De groep plaatste vorige week een video op het internet waarin te zien was hoe Amerikaanse fotojournalist James Foley werd onthoofd. Daarin werd ook gedreigd Sotloff te vermoorden als de VS niet stoppen met luchtaanvallen op IS.

"Sinds zijn gijzeling heb ik veel geleerd over de islam, onder meer dat individuen nooit verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de daden van anderen. Steven is een onschuldige journalist en heeft geen controle over de acties van de Verenigde Staten," aldus de moeder.

Sotloff werd in augustus 2013 ontvoerd in Syrië. 

Het Amerikaanse Comité ter Bescherming van Journalisten schat dat zo'n twintig journalisten vermist zijn geraakt in Syrië. Veel van hen worden waarschijnlijk vastgehouden door IS.

Bekijk beelden van de videoboodschap:

Reactie VS

De mannen die Foley vermoordden zijn 'barbaarse terroristen', zei president Barack Obama dinsdag in een toespraak. Obama zei ook dat de Verenigde Staten een goed geheugen hebben en gerechtigheid zal geschieden. Hij tekende daarbij aan dat een gepaste reactie op de gruweldaad nog wel even op zich kan laten wachten. 

"Een kankergezwel als IS uitroeien zal niet makkelijk zijn en het zal ook niet snel gebeuren." Amerika is echter geduldig en 'het recht zal zegevieren', aldus Obama.

Spoedzitting

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties laat weten dat het, op verzoek van Irak, op 1 september bijeenkomt in spoedzitting om zich te buigen over misdaden van IS. Het initiatief wordt gesteund door Egypte en andere Arabische landen, Iran, de VS en EU-staten.

De soennitische terreurorganisatie maakt zich al maanden schuldig aan moorden en seksueel geweld, vooral in Irak en Syrië.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië