De Engelse politiechef die verantwoordelijk was voor de kinderbescherming ten tijde van het misbruik van zeker 1.400 kinderen in Rotherham, treedt toch af. 

Dat schrijft de politiechef op de website van de politie van South Yorkshire donderdag.

Shaun Wright treedt af bij de Labour Party, maar blijft nog werken als politiechef. Woensdag zei Wright nog op zijn plek te blijven, nadat meerdere partijleden hem hadden gevraagd om te vertrekken.

"Twintig jaar geleden ging ik bij de politie werken om een positief verschil te maken. Het beschermen van kwetsbare mensen is mijn prioriteit als de politiechef van South Yorkshire. Ik moest de moeilijke beslissing maken om af te treden bij de Labour Party en deze beslissing is met grote spijt genomen," aldus Wright in de verklaring.

Rapport

Zeker een derde van de misbruikte kinderen was bekend bij de kinderbescherming. Het misbruikschandaal, waarover dinsdag een rapport verscheen, kwam voor Wright ''als een verrassing''.

"Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik veel meer kunnen doen", zei Wright woensdag. De voorzitter van de districtsraad van Rotherham stapte ook op. Het district gaf vorig jaar opdracht voor het onderzoek.

In de stad in Midden-Engeland zijn tussen 1997 en 2013 zeker 1.400 kinderen en tieners, meest meisjes, slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting.

Bendes van voornamelijk Pakistaanse criminelen verkrachtten, ontvoerden, mishandelden en intimideerden de kinderen.