De Turkse regerende AK-partij heeft woensdag Ahmet Davutoglu gekozen tot leider en opvolger van premier Recep Tayyip Erdogan. Erdogan is tot president gekozen en wordt donderdag beëdigd.

De verkiezing van de 55-jarige Davutoglu, op dit moment nog minister van Buitenlandse Zaken, was verwacht. Hij was door Erdogan al genomineerd. De nieuwe president zal Davutoglu na zijn beëdiging waarschijnlijk tot premier benoemen, waarna deze een regering kan gaan vormen.

Davutoglu is een trouwe bondgenoot van Erdogan. Er wordt dan ook niet verwacht dat hij het beleid zal veranderen. De verkiezing van Davutoglu vond plaats tijdens een speciale partijdag in een voetbalstadion in Ankara waar naar verluidt 40.000 partijleden bijeen waren.

Erdogan leidde de AK-partij sinds de oprichting dertien jaar geleden. Hij noemde de partij woensdag ''mijn liefde'' die hij nu in andere handen gaf. ''We hebben het niet over een andere missie. Dit is alleen een verandering van namen en geen afscheid.''

Davutoglu noemde Erdogan ''de aanvoerder''. Hij verklaarde dat zijn regering ''vastbesloten'' zal werken aan een lidmaatschap van de EU. Hij kondigde ook een nieuwe grondwet aan met meer bevoegdheden voor de president, zoals Erdogan wil.

Het ambt is nu nog voornamelijk ceremonieel. Erdogan wil daarin verandering brengen en als president meer macht hebben dan zijn door het parlement benoemde voorgangers. Critici vrezen dat hij nog autoritairder zal gaan optreden dan hij al doet.