Israël en Palestina beginnen binnen een maand in Caïro aan directe onderhandelingen over een oplossing voor hun conflict. 

Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd. Beide partijen hielden zich woensdag aan het bestand dat dinsdag voor onbepaalde tijd werd ingesteld.

Op initiatief van Egypte stemden Israël en de Palestijnen ermee in de grenzen te openen voor hulpgoederen en bouwmaterialen in de Gazastrook. Israël bleef echter bij zijn eis dat het de goederen mag controleren.

Het land wil voorkomen dat militaire spullen naar Gaza worden gebracht. Verder kregen de Palestijnse vissers meer ruimte om hun werk te doen: hun gebied in de Middellandse Zee werd met 6 zeemijlen (zo'n 10 kilometer) uitgebreid.

Ondertussen is in de Israëlische regering onenigheid ontstaan over de wapenstilstand. Volgens Israëlische media heeft Netanyahu toestemming gegeven voor het nieuwe bestand zonder zijn veiligheidskabinet daarover te raadplegen.

Er is dan ook geen stemming over geweest. Volgens de krant Haaretz waren zeker vier ministers tegen de wapenstilstand, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman.

Offensief

Israël begon op 8 juli met het bombarderen van de Gazastrook in reactie op het afvuren van raketten op Israël door Palestijnen. Daarna volgde een grondoffensief. Volgens Palestijnse cijfers kwamen sinds het begin van het conflict ruim 2.130 Palestijnen om het leven en raakten meer dan 11.000 Palestijnen gewond. Aan Israëlische kant vielen 64 doden, onder wie zes burgers.

Israël bombardeerde 5.230 doelen. Militanten aan Palestijnse zijde vuurden 4.590 raketten af richting Israël, waarvan er 3.660 ook in dat land neerkwamen. De rest werd onderschept door de Israëlische afweer of kwam in Palestina neer.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict