China zal bij de verkiezingen in Hongkong in 2017 alleen kandidaten accepteren die loyaal aan Peking zijn. 

Volgens de Hongkongse radiozender RTHK werd een voorstel daartoe woensdag aangenomen door het Chinese Nationaal Volkscongres.

Mogelijk leidt het besluit tot een uitbarsting van de sluimerende spanningen tussen China-sympathisanten en het prodemocratische Occupy Central. Die beweging dreigde eerder met tienduizend mensen het zakendistrict van Hongkong te bezetten, wanneer China zich zou gaan bemoeien met het verkiezingsproces.

Volgens het woensdag aangenomen voorstel mogen Hongkongers in 2017 direct hun leider kiezen, maar moeten de kandidaten wel worden goedgekeurd door een klein nominatiecomité dat louter bestaat uit getrouwen van het Chinese regime.

Het wordt daardoor voor prodemocratische tegenstanders van China zo goed als onmogelijk om mee te doen aan verkiezingen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Het besluit komt niet als een verassing, maar brengt wel door Occupy Central georganiseerde acties van burgerlijke ongehoorzaamheid dichterbij. Een leider van Occupy waarschuwde voor acties, maar kon uit angst voor arrestatie nog niet zeggen wanneer die zullen plaatsvinden.

Het 28.000 man sterke politiekorps van Hongkong heeft al diverse keren geoefend in het in bedwang houden van massademonstraties, en zal bij ongeregeldheden vermoedelijk snel ingrijpen om te voorkomen dat het zakendistrict plat komt te liggen.

Splijten

De kwestie splijt de bevolking van Hongkong, dat tot juli 1997 een Britse kroonkolonie was en sindsdien als onderdeel van China wordt bestuurd onder de noemer 'één land, twee systemen'.

In juni stemden 800.000 mensen in een door Occupy Central georganiseerd referendum over hoe zij hun politieke leider willen kiezen. Begin deze maand was er een grote betoging tegen Occupy Central, al waren er berichten dat de deelnemers door hun werkgevers onder druk waren gezet om te protesteren.