Een internationale groep bezorgde wetenschappers in genocidestudies en mensenrechten roept de VN-veiligheidsraad op om in te grijpen tegen genocide door strijders van de Islamitische Staat (IS).

Dat laat de groep van 67 wetenschappers weten middels een open brief aan de veiligheidsraad.

"Misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden hebben feitelijk al plaatsgevonden in zowel Syrië als Irak", aldus de wetenschappers. 

De schrijvers van de brief zijn bang "dat genocide en etnische zuivering dreigende en al gaande is voor religieuze en etnische minderheden, en dan met name aangaande de christelijke gemeenschappen en de Yezidi."

"We denken dat er al genocide gaande is", zegt de Nederlandse ondertekenaar en genocide-onderzoeker Anthonie Holslag, werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam. "We vragen de VN daarom om aan het reeds getekende mandaat te voldoen."

De groep baseert zich naar eigen zeggen op de voortdurende vervolging van etnische en religieuze groepen, de vernietiging van cultureel erfgoed, het ontheiligen van graven, de confiscatie van eigendommen en het wijdverspreid en systematisch vermoorden van burgers door strijders van IS. 

Veilig gebied

In de brief wordt de veiligheidsraad opgeroepen om, indien noodzakelijk, militair in te grijpen en zo een veilig gebied te creëren waarnaar bedreigde bevolkingsgroepen in Irak en Syrië kunnen vluchten.

"We hebben het liefst dat een coalitie van landen uit de veiligheidsraad ingrijpt, er zijn soldaten op de grond nodig", stelt Holslag. "Nu doen alleen de Verenigde Staten iets, maar we vragen ons af of dat voldoende is en niet juist averechts werkt."

Niet reageren door de internationale gemeenschap kan volgens de wetenschappers gelijk staan aan de "de lakse en gewetenloze reactie van de internationale gemeenschap tijdens de crisis in Rwanda in 1994."

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel beschouwt de acties van IS als genocide. "Het zijn verschrikkelijke gruweldaden. Men kan van een volkerenmoord spreken", zei ze woensdag voor de tv-zender van haar partij, de christendemocratische CDU. Merkel zei dat om de steun van de regering aan de Koerden in Irak te verdedigen.

De Duitse regering wil zondag besluiten over wapenleveranties aan Irak, om zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen IS.

'VS overwegen nieuwe humanitaire missie in Irak'

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak