Voor het eerst sinds 2007 heeft een konvooi van het Wereldvoedselprogramma (WFP) met succes via de grens met Egypte de Gazastrook bereikt. 

Van het aangevoerde voedsel kunnen ongeveer 150.000 mensen vijf dagen leven, zo heeft de VN-organisatie woensdag laten weten.

De tocht vanaf de Egyptische havenstad Alexandrië via de Sinaï naar de grensovergang bij Rafah duurde zeven uur. Het konvooi van achttien vrachtwagens vervoerde 15.600 voedselpakketten met onder meer ingeblikt vlees en bonen, thee en dadels.

Een tweede konvooi met nog eens 9400 pakketten zal naar verwachting een van de komende dagen naar de Gazastrook rijden. De Egyptische Halve maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, coördineert de leveranties.

Schaarse levensmiddelen

Door de oorlog tussen Israël en de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, waaraan dinsdag met een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd voorlopig een einde kwam, zijn levensmiddelen in de Gazastrook schaars geworden. Veel van de 1,8 miljoen inwoners zijn afhankelijk van voedselleveranties.

WFP zegt de komende maanden ten minste 70 miljoen dollar (53 miljoen euro) nodig te hebben om aan de vraag naar voedsel in het Palestijnse gebied te voldoen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict