Het Liberiaanse leger heeft woensdag in de hoofdstad Monrovia met scherp geschoten op betogers. Zij wilden de quarantaine van hun wijk doorbreken. 

De arme buurt West Point is afgesloten om verdere verspreiding van ebola te voorkomen. Bewoners kunnen er niet uit om te gaan werken of eten te kopen.

Zeker vier mensen raakten volgens getuigen gewond bij de botsingen, al is niet duidelijk of dat door kogels komt. Het leger bevestigde dat er met scherp is geschoten, maar niet op ''vreedzame burgers''.

Er werd ook traangas gebruikt om de menigte uiteen te drijven. De betogers bekogelden de militairen met stenen.

AzG

Ondertussen schaalt Artsen zonder Grenzen haar hulp bij de ebola-epidemie in Liberia op. Volgens AzG is de internationale hulp, zoals in alle getroffen landen, "chaotisch en schiet het drastisch tekort". 

Operationeel directeur Brice de le Vingne noemt het "onacceptabel dat er pas, vijf maanden nadat de epidemie werd uitgeroepen, serieuze gesprekken op gang komen over internationaal leiderschap en coördinatie".

"Zelfbescherming lijkt de prioriteit te zijn van landen die de expertise en middelen hebben om een groot verschil te maken in de getroffen landen. Ze kunnen meer doen. Dus waarom doen ze dat niet?", aldus De le Vingne. 

De hulporganisatie spreekt van behandelcentra die overspoeld worden. De ziekte zou zich 'razendsnel verspreiden in hoofdstad Monrovia en de weinige medische voorzieningen die hulp bieden, kunnen de toestroom van ebolapatiënten niet aan', laat AzG in een verklaring weten. 

"Het zorgsysteem in de stad is volledig lamgeslagen uit angst dat het virus zich verspreidt onder medisch personeel en patiënten."

Nigeria

In de strijd tegen ebola blijven alle scholen in Nigeria tot zeker half oktober gesloten. Dat maakte de minister van Onderwijs woensdag bekend.

Verder moeten de privé- en publieke scholen alle zomerprogramma's opschorten. De onderwijsinstellingen is opgedragen om minstens twee medewerkers op te leiden voor de bestrijding van ebola.

Voor zover bekend zijn vijf van de zestien besmette patiënten in Nigeria overleden. Het land is met meer dan 170 miljoen inwoners veel groter dan de zwaarder getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Congo

Woensdag liet de Wereldvoedselorganisatie (WHO) weten dat de uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo waarschijnlijk is veroorzaakt door het eten van besmet vlees en los staat van de epidemie in landen in het westen van Afrika. 

In de provincie Equateur in het noorden van Congo zijn waarschijnlijk tachtig mensen besmet met het virus. Tot nu toe werden 24 mensen ziek, van wie er dertien overleden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste besmetting bij een zwangere vrouw was. Zij at vlees van een wild dier en werd ziek. Ze overleed op 11 augustus. Onder de mensen die haar behandelden en betrokken waren bij de uitvaartrituelen, ontstonden nieuwe besmettingen. Niemand van die gevallen was in de landen geweest waar de grote epidemie heerst.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola