Syrische rebellen hebben woensdag een grensovergang met Israël in handen gekregen op de Golanhoogvlakte op de grens tussen beide landen.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten volgens persbureau AP.

De grenspost zou zijn veroverd na dodelijke gevechten tussen strijders van het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusrafront, die zeggen het gebied te willen "bevrijden", en troepen van president Bashar al-Assad. 

De gevechten braken uit in de plaatsen Jaba, Tal Kroum en Rawadi in de provincie Quneitra. Ten minste twintig soldaten en een onbekend aantal rebellen zou zijn gedood.

De Verenigde Naties houden toezicht op Quneitra, waar het verkeer tussen de vijanden Syrië en Israël doorheen moet. Er zit 200 meter tussen de grenspost die de radicale moslims hebben veroverd en de door Israël gecontroleerde grenspost die toegang geeft tot het bezette gebied.

Israël veroverde het westelijk deel van de strategisch belangrijke Hoogten van Golan in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog op Syrië.

Israël 

Eerder woensdag raakte bij beschietingen op de Golanhoogvlakte op de grens tussen Israël en Syrië een Israëlische officier lichtgewond. 

Volgens de Israëlische strijdkrachten ging het om verdwaalde projectielen vanuit Syrië, die niet direct op Israëlieten gericht waren. Desondanks werd het vuur beantwoord en werd het Syrische leger bestookt  met artillerievuur.

Langs de grens tussen Israël en Syrië wordt stevig gevochten tussen het leger van Bashar al-Assad en rebellen. 

Vanuit Israël werden door de soldaten grote rookkolommen zichtbaar en schotenwisselingen te horen. Israël zegt dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor grensoverschrijdend geweld.

Israël houdt zich tot dusver afzijdig in het conflict in het buurland, maar schiet wel terug als er verdwaalde granaten over de grens vliegen. Woensdag werden twee posities van het Syrische leger onder vuur genomen en geraakt. 

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië