Frankrijk stelt een formeel onderzoek in naar IMF-baas Christine Lagarde in een zaak wegens vermeend misbruik van Frans overheidsgeld.

Dat heeft haar advocaat woensdag bekendgemaakt. 

Lagarde gaat tegen die beslissing in beroep en is niet van plan om af te treden als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds.

De Franse justitie gaat onderzoeken of Lagarde (58) nalatig was. Het is nog niet gezegd dat het tot een rechtszaak komt. Is dat wel het geval, dan kan Lagarde voor nalatigheid maximaal een jaar celstraf krijgen en een geldboete.

Tot nu toe had de IMF-topvrouw de status van getuige in het onderzoek naar een betaling in 2008 van 400 miljoen euro overheidsgeld aan zakenman Bernard Tapie na een arbitrageprocedure. Lagarde was toen minister van Financiën.

Aandelen

Tapie verkocht begin jaren 90 aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor veel meer door, waarop Tapie claimde dat hij bedrogen was. Jaren later trof Lagarde als minister van Financiën een regeling met Tapie. Hij kreeg toen de miljoenenvergoeding.

Lagarde heeft niet zelf financieel geprofiteerd van de arbitrage. Ze ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens justitie zou Lagarde advies van experts hebben genegeerd.