Het kamp van de Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah boycot voorlopig de hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht in de presidentsverkiezingen. 

Volgens de BBC heeft de oud-minister van Buitenlandse Zaken zijn waarnemers teruggetrokken uit het proces.

''We zullen vandaag niet meedoen met het proces en mogelijk gaan we helemaal niet meer meedoen'', aldus een van Abdullahs woordvoerders.

Een maand geleden is begonnen met het hertellen van de stemmen die op 14 juni in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht. Het proces staat onder toezicht van de Verenigde Naties (VN).

Uitslag

Abdullah wist geen absolute meerderheid te halen in de eerste ronde, waarna zijn rivaal Ashraf Ghani de tweede ronde won. Die uitslag werd echter door Abdullah betwist. Daarom werd besloten tot een hertelling.

Beide kandidaten beloofden zich aan de uitslag van de hertelling te houden, maar dat is onzeker geworden nu het team van Abdullah eist dat honderdduizenden omstreden stemmen niet langer meetellen.

VN-medewerkers probeerden tot diep in de nacht van dinsdag op woensdag tot een oplossing te komen. Ook al neemt de spanning in het door oorlog geteisterde land toe door Abdullahs besluit, duidelijk is dat de hertelling doorgaat.