Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft tijdens aanvallen in april 2014 waarschijnlijk chemische wapens gebruikt. 

Dat melden de Verenigde Naties (VN) woensdag, zegt het Franse persbureau AFP.

"Er bestaan gerede gronden om te geloven dat chemische middelen, waarschijnlijk chloorgas, zijn ingezet op de dorpen Kafr Zeita, al-Tamana and Tal Minnis in het noorden van Syrië", melden onderzoekers van de VN.

Het gaat om acht incidenten in een tijdsbestek van tien dagen gedurende april 2014. De dorpen waren destijds in handen van strijders van de Syrische oppositie. Vatbommen met het middel werden gegooid op bewoonde gebieden. 

Volgens de VN-onderzoekers, die de mensenrechten in Syrië onder de loep nemen, is de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië bezig met een campagne om angst te zaaien. Daarbij is sprake van executies, amputaties en worden zweepslagen gegeven.

Kinderen

Ook zitten er kinderen in trainingskampen van IS. Die worden daar onder dwang opgeleid. De VN vreest voor hun lot, zei de voorzitter van het onderzoeksteam, Paulo Pinheiro. Hij maant de Verenigde Staten om zich houden aan het oorlogsrecht bij eventuele aanvallen op IS in Syrië.

Carla del Ponte, lid van het onderzoeksteam, wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag de oorlogsmisdaden in Syrië onderzoekt. Eerder zei Del Ponte al dat de misdaden die de afgelopen jaren in Syrië zijn gepleegd, veel erger zijn dan de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië. Del Ponte is de voormalig hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal.

De aantijgingen staan in een rapport van 45 pagina's dat woensdag is gepresenteerd in Genève.