In Duitsland is woensdag een met ebola besmette medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangekomen voor behandeling in een ziekenhuis in Hamburg. 

Een speciaal vliegtuig bracht de man over.

De patiënt is een expert op het gebied van epidemieën. Hij liep het ebolavirus op in een laboratorium in Sierra Leone. Het laboratorium is gesloten, totdat duidelijk is hoe de besmetting heeft kunnen gebeuren.

In Duitsland is niet eerder een slachtoffer opgenomen van de ebola-uitbraak, die al meer dan 1.400 levens heeft geëist. De WHO heeft zo'n vierhonderd medewerkers ingezet in het getroffen gebied.

In totaal zijn zo'n 120 medische hulpverleners gestorven aan ebola en zijn vele tientallen anderen ziek.

Bekijk beelden:

Vijfde

De patiënt is de vijfde patiënt die naar een land in het Westen is gebracht om te worden behandeld. Het gaat overigens niet om een Duitser maar een epidemie-expert uit Senegal die tijdens zijn werk in Sierra Leone besmet raakte.

De Amerikaanse arts Kent Brantly was begin deze maand de eerste die uit het door het virus getroffen gebied in het westen van Afrika werd gehaald. Hij werd met een speciaal vliegtuig overgebracht naar een ziekenhuis in Atlanta. Enkele dagen later volgde zijn landgenote en hulpverleenster Nancy Writebol. Beiden kregen het experimentele middel ZMapp toegediend en genazen daarna. Het middel was tot dan toe alleen op dieren getest.

Na de twee Amerikanen volgden een Spaanse missionaris die naar zijn vaderland werd gebracht, en een Brit die in een ziekenhuis in Londen werd opgenomen. De Spanjaard Migel Pajares, voor zover bekend de eerste Europeaan die met het virus besmet raakte, overleed ondanks de behandeling met ZMapp. De Brit wordt nog behandeld.

De WHO heeft inmiddels 2615 besmettingen vastgesteld in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Het virus is genoemd naar de Ebolarivier in de Democratische Republiek Congo, waar in 1976 de eerste uitbraak van het virus was.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola