Separatisten hebben woensdag de Oost-Oekraïense stad Novoazovsk met mortiervuur bestookt. Dat heeft burgemeester Oleg Sidorkin gezegd. 

De stad ligt vlakbij de plek waar maandag volgens de Oekraïense regering Russische tanks de grens overstaken.

De rebellen schoten tien granaten op de stad, die in handen van Kiev is. Zij reageerden hiermee op eerdere beschietingen van het leger. Een dag eerder raakten vier inwoners van Novoazovsk gewond bij mortieraanvallen.

Gevreesd wordt dat de aanval onderdeel uitmaakt van een poging van de rebellen om terreinwinst te boeken op Kiev. De stad ligt aan een weg die de Oekraïense havenplaats Marioepol met het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim verbindt.

Eerder beschuldigde de Nationale Veiligheidsraad 'Russische huurlingen' van aanvallen op Novoazovsk. Dinsdag werden tien Russische militairen in de buurt van de stad gevangen genomen.

Russische legereenheden

De Poolse geheime dienst bevestigt wat Oekraïne al langer zegt: dat Russische legereenheden in Oekraïne opereren. Dat zei de Poolse premier Donald Tusk woensdag. Hij sprak over ''reguliere'' eenheden van het Russische leger in Oekraïne. Rusland ontkent dat.

Dinsdag zei Rusland bijvoorbeeld dat Russische militairen die door het Oekraïense leger in Oekraïne gevangen zijn genomen, ''per ongeluk'' de grens waren overgestoken.

Gepantserde voertuigen

De stroom van berichten over Russische militairen in het oosten van Oekraïne houdt ook woensdag aan. Volgens het Oekraïense leger zijn de afgelopen 24 uur Russische soldaten in gepantserde voertuigen de grens overgestoken en de Oekraïense plaats Amvrosiivka binnengetrokken.

Ook op andere plekken is melding gemaakt van ''zwaarbewapende vreemdelingen met een Russisch accent''. Twee getuigen vertelden aan persbureau Reuters dat tientallen militairen zonder insignes maar met witte armbanden zijn aangekomen in het dorp Koloski.

NAVO

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gaf woensdag aan dat Oekraïne ''praktische hulp'' nodig heeft van de NAVO en verwacht dat daar tijdens de bijeenkomst van het bondgenootschap in september in Wales beslissingen over worden genomen. 

''De NAVO is onze partner en we verwachten praktische hulp van onze westerse partners'', aldus de premier. Oekraïne vecht in het oosten van het land een oorlog uit tegen opstandelingen die volgens Kiev ste un krijgen van Rusland.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne