Een van de meest gevreesde Colombiaanse moordenaars is dinsdag op vrije voeten gekomen.

John Jairo Velásquez Vásquez (52), alias Popeye, werkte als huurmoordenaar voor de beruchte drugsbaron Pablo Escobar en bracht zeker driehonderd mensen om het leven.

'Popeye' was bovendien betrokken bij de dood van nog eens drieduizend andere mensen in de jaren 80 en 90. Hij heeft 22 jaar van de hem opgelegde dertig jaar cel uitgezeten. Hij verliet dinsdagavond (lokale tijd) de gevangenis onder escorte van een politiemacht.

Velásquez, die een proeftijd van vier jaar heeft, vreest voor zijn leven buiten de gevangenis. Colombia is verdeeld over zijn vrijlating. Hij vermoordde onder meer rechters, journalisten, politieagenten en hooggeplaatste ambtenaren.

Hij getuigde uiteindelijk tegen een van zijn opdrachtgevers, de voormalig minister van Justitie Alberto Santofimio. Santofimio liet zijn rivaal bij de presidentsverkiezingen uit de weg ruimen, omdat die streed tegen de drugskartels. Santofimio werkte nauw samen met Escobar en zit een celstraf van 24 jaar uit.

Eerder zei Velásquez in een interview dat hij na zijn vrijlating graag lezingen wil geven aan jongeren om ervoor te zorgen dat ze niet hetzelfde pad inslaan als hij.