In de Amerikaanse stad St. Louis hebben dinsdag (lokale tijd) ruim honderd mensen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de zaak van Michael Brown. 

Ze eisten dat de blanke agent Darren Wilson, die de ongewapende Afro-Amerikaanse tiener op 9 augustus doodschoot, wordt opgepakt.

Vlakbij het stadhuis riepen ze: ''We zijn het zat, het is tijd om op te staan." Bij het vallen van de avond werd ook in de stad Ferguson, waar Brown aan z'n einde kwam, geprotesteerd. De acties verliepen rustig en vreedzaam.

Heel anders was de sfeer kort na de dood van Brown. Toen braken rellen uit: winkels werden geplunderd en er werden vernielingen aangericht. De etnische spanningen hielden weken aan.

Toedracht

De precieze toedracht van het fatale voorval is nog altijd niet bekend. Volgens de politie blokkeerde Brown de 9e augustus het verkeer op straat, raakte hij vervolgens in een worsteling verwikkeld met agent Wilson, en werd hij uiteindelijk door zes kogels getroffen.

Sommige leden van de overwegend zwarte gemeenschap van Ferguson hebben een andere lezing. Zij beweren dat Brown zich al had overgegeven, z'n handen omhoog had, en desondanks meermalen door z'n hoofd en borst werd geschoten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek ingesteld.

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson l Rassenscheiding in VS nog aan orde van de dag