De Verenigde Staten hebben een goed geheugen en gerechtigheid zal geschieden na de moord op de Amerikaanse journalist James Foley. 

Dat heeft president Barack Obama dinsdag gezegd in een toespraak. Foley werd vorige week in Syrië onthoofd door de extremistische Islamitische Staat.

De mannen die Foley vermoordden zijn 'barbaarse terroristen', aldus Obama. Hij tekende daarbij aan dat een gepaste reactie op de gruweldaad nog wel even op zich kan laten wachten.

"Een kankergezwel als IS uitroeien zal niet makkelijk zijn en het zal ook niet snel gebeuren." Amerika is echter geduldig en 'het recht zal zegevieren', aldus Obama.

Bekijk de toespraak:

Mensenrechtenraad

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties komt op 1 september in spoedzitting bijeen om zich te buigen over misdaden van Islamitische Staat (IS). Dit gebeurt op verzoek van Irak. Het initiatief is gesteund door Egypte en andere Arabische landen, Iran, de VS en EU-staten.

IS kwam vorige week in het nieuws door het onthoofden van een Amerikaanse journalist. De soennitische terreurorganisatie maakt zich al maanden schuldig aan moorden en seksueel geweld, vooral in Irak en Syrië.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex | Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië