Frankrijk heeft een nieuwe regering met minder vertegenwoordigers van de linkervleugel van de Socialistische Partij (PS). 

Minister van economische zaken Arnaud Montebourg en twee van zijn geestverwanten zijn vervangen. De zwaargewichten van het kabinet hebben hun portefeuille behouden.

Montebourg verzette zich tegen de strikte begrotingspolitiek die premier Manuel Valls voert. Hij maakt plaats voor Emmanuel Macron, een vertrouweling van president François Hollande. Macron diende Hollande voorheen als een van diens belangrijkste adviseurs voor economische aangelegenheden.

Premier Valls diende maandag het ontslag van zijn regering in, nadat de omstreden Montebourg openlijk kritiek had geleverd op het regeringsbeleid. Daarmee had de minister, die tot de linkervleugel van zijn partij behoort, volgens Valls een grens overschreden.

Verliezen

Hollande benoemde Valls eind maart tot premier, daags nadat de PS zware verliezen had geleden in de gemeenteraadsverkiezingen. Valls, die tot de rechtervleugel van de partij behoort, volgde de impopulaire Jean-Marc Ayrault op, die de economie maar niet aan de praat kreeg.

De Franse economie is dit jaar opnieuw niet gegroeid en ongeveer 10 procent van de beroepsbevolking zit zonder baan. Parijs staat onder druk van de Europese Unie om zijn financiën op orde te brengen.

Montebourg en zijn medestanders trekken openlijk in twijfel of de bezuinigingen die Brussel eist de Franse economie kunnen reanimeren.