De Amerikaanse regering geeft Tunesië 60 miljoen dollar (ongeveer 45 miljoen euro) aan militaire steun om de prille democratie van het land te beschermen.

Dat zegt een Amerikaanse diplomaat dinsdag.

De democratie in het land zou bedreigd worden door de opmars van extremistische moslimstrijders.

Het geld zal onder meer worden besteed aan boten, trainingen en nieuwe apparatuur om geïmproviseerde explosieven op te sporen.

Washington is al langer bezorgd over de veiligheidssituatie in Tunesië en kondigde begin augustus aan drie Black Hawk-helikopters te verkopen aan het kleine Noord-Afrikaanse land.

In Tunesië begon de Arabische Lente in 2010. Het land geldt als veiliger en stabieler dan andere landen waar sinds 2010 een revolutie uitbrak, waaronder Libië, Egypte en Syrië.

Bedreigd

De relatief stabiele situatie wordt echter bedreigd door aanvallen van het aan al-Qaeda gelieerde Ansar al-Sharia. Conflicten in de regio hebben daarnaast gezorgd voor een stroom strijders en wapens richting Tunesië.
 
Sinds april heeft het land duizenden soldaten naar de onrustige, bergachtige regio Chaambi gestuurd. Daar houden zich militante moslims op die uit Mali vluchtten nadat Franse troepen daar in 2013 een militaire operatie waren begonnen.