In de Britse stad Rotherham en omgeving is een groot misbruikschandaal in kaart gebracht. 

Uit onderzoek van een speciale commissie blijkt dat in de stad in Midden-Engeland tussen 1997 en 2013 zeker veertienhonderd kinderen en tieners slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting. Het gaat voornamelijk om meisjes.

Kinderen van soms elf jaar zijn verkracht door meerdere daders. Ze zijn ook ontvoerd en naar andere steden in Engeland gebracht om daar te worden misbruikt, geslagen en geïntimideerd.

Vijf mannen zitten inmiddels vast voor seksueel misbruik van meisjes in 2010. De verdachten komen uit Pakistaanse kringen. De autoriteiten in het district Rotherham gaven vorig jaar opdracht voor het onderzoek.

Afschuwelijk

''Het afschuwelijke karakter van het misbruik is moeilijk te beschrijven'', zegt professor Alexis Jay, die het rapport heeft geschreven. Hij sprak van "kinderen die met petroleum werden overgoten en werden bedreigd met verbranding".

Ze ontdekte dat kinderen zwaar werden geïntimideerd en werden gedwongen getuige te zijn van gewelddadige verkrachtingen. Daarna werden ze bedreigd, als ze iets zouden vertellen.

Jay wijt het feit dat de misdaden zo lang konden doorgaan aan de politie en aan managers bij de kinderbescherming. Niemand kwam het misbruik op het spoor of trad ertegen op, ondanks dat er "vanaf het begin groeiend bewijs was dat seksuele uitbuiting van kinderen een ernstig probleem was in Rotherham".

Weggemoffeld

De politie "behandelde veel slachtoffers met wantrouwen", aldus Jay. Het eerste rapport dat de situatie in Rotherham omschreef werd volgens de onderzoeker "bewust weggemoffeld", omdat de politie de informatie niet geloofde. Veel agenten hoopten dat het om een opzichzelfstaand incident ging dat vanzelf zou weggaan. 

Jay sprak van een schandalig collectief falen van het toenmalige leiderschap. Naar aanleiding van het rapport is voorzitter van de gemeenteraad Roger Stone opgestapt, meldt persbureau PA

De meeste daders waren van Pakistaanse komaf. Veel agenten durfden niet tegen hen op te treden omdat ze vreesden te worden uitgemaakt voor racist. Het is niet bekend of er arrestaties zijn verricht.