Russische militairen die door het Oekraïense leger in Oekraïne zijn aangehouden, zijn volgens Rusland ''per ongeluk'' de grens overgestoken. 

De Oekraïense veiligheidsdienst publiceerde maandag een video waarop de aangehouden militairen te zien zijn.

De video zal de gesprekken geen goed doen die dinsdag plaatsvinden tussen Rusland en Oekraïne in het Wit-Russische Minsk. Daar spreken onder anderen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko elkaar.

Het voedt de beschuldigingen van Oekraïne dat Rusland actief betrokken is bij de strijd van de pro-Russiche separatisten in het oosten van het land.

Patrouille

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dinsdag dat een groep militairen in Oekraïne was gearresteerd. ''Ze deden mee aan een patrouille bij de Russische-Oekraïense grens en staken die per ongeluk over op een ongemarkeerde plek'', aldus de verklaring. ''Voor zover wij weten boden zij geen verzet toen ze werden aangehouden door het Oekraïense leger''.

Oekraïne wijst de verklaring uit Moskou van de hand. De Russische militairen waren niet per abuis in Oekraïne maar waren op een ''speciale missie'', aldus Kiev. ''Dit was geen vergissing'', aldus een woordvoerder van het Oekraïense leger.

Een van de militairen vertelt in de video dat de troepen niet konden zien waar ze precies de grens overstaken. "Het ziet er hier allemaal anders uit dan wat ze laten zien op televisie. Nu zijn we gekomen als kanonnenvoer", aldus de Russische militair. 

Bekijk delen van de video:

Konvooi

Afgelopen vrijdag stak een groot Russisch hulpkonvooi de grens over zonder toestemming van de Oekraïense regering. Oekraïne zag dit als een invasie, maar ondernam verder niks. 

Rusland is van plan om nog een konvooi te sturen. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken wil hierover een overeenkomst sluiten met de regering in Kiev. "De humanitaire situatie (in het oosten van Oekraïne) wordt niet beter, maar slechter'', zegt hij.

Loehansk

Tegelijkertijd maakt een woordvoerder van het Oekraïense leger bekend dat bij een aanval met Russische helikopters op een grenspost bij Loehansk maandag vier grenswachten zijn omgekomen. Bij de aanval zouden ook drie grenswachten gewond zijn geraakt.

Volgens de woordvoerder zijn de afgelopen 24 uur twaalf Oekraïense militairen bij gevechten omgekomen. Het leger heeft naar eigen zeggen twaalf Russische pantserwagens verwoest in de buurt van de stad Novoazovsk. Daar raakten Oekraïense grenswachten maandag in gevecht met een colonne gepantserde voertuigen van de pro-Russische rebellen.

Timmermans

Timmermans reageerde op de situatie door te stellen dat Rusland treedt steeds ''schaamtelozer'' optreedt in het oosten van Oekraïne.

Het feit dat Russische militairen de grens met Oekraïne zijn overgestoken ''past in het patroon van de afgelopen weken'', aldus de bewindsman.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne