De Oekraïne-top in de Wit-Russische hoofdstad Minsk dinsdag is ''positief'' verlopen, aldus EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton. Concrete resultaten zijn echter niet bekendgemaakt.

De presidenten van Rusland en Oekraïne, Vladimir Poetin en Petro Porosjenko, kwamen dinsdagavond bijeen voor een gesprek onder vier ogen.

Eerder werd vergaderd samen met Wit-Rusland, Kazachstan en de Europese Unie, die in het conflict bemiddelen. Na het gemeenschappelijke avondeten trokken Poetin en Porosjenko zich met z'n tweeën terug.

De laatste keer dat Poetin en Porosjenko met elkaar spraken, was op 6 juni tijdens de D-Day herdenking in Frankrijk. Sindsdien zijn de spanningen tussen Rusland en Oekraïne alleen maar opgelopen. 

Loekasjenko

De bemiddelende president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland zei dat Poetin en Porosjenko het eerder eens waren geworden over de noodzaak tot de-escalatie. Volgens Loekasjenko waren de gesprekken ''niet makkelijk'' vanwege de soms fundamentele meningsverschillen. ''We wilden allemaal een doorbraak'', aldus Loekasjenko, die het al een succes vindt dat de ontmoeting in Minsk überhaupt plaatsvond.

De EU heeft aangedrongen op een staakt-het-vuren, efficiënte grenscontroles, respect voor het internationaal recht en een vredesproces binnen Oekraïne. In het bloedige conflict zijn volgens de VN al meer dan 2.200 doden gevallen.

Grenscontrole

De grenswachten van Rusland en Oekraïne zullen met elkaar in overleg met elkaar, zo meldt Porosjenko na het onderhoud. Daarnaast wordt een plan voorbereid om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen.

Porosjenko noemde een effectieve grenscontrole eerder als voorwaarde om een einde te maken aan het boedvergieten in het oosten van zijn land en om de situatie te stabiliseren. 

De weg naar vrede kan worden ingeslagen als de bevoorrading met wapens aan de separatisten wordt gestopt. Verder moeten oorlogsgevangenen worden vrijgelaten en waarnemers van de OVSE toegang krijgen tot het gebied.

Poetin op zijn beurt zei dat beide staatshoofden het erover eens waren dat het bloedvergieten in Oekraïne snel moet worden beëindigd. Op een staakt-het-vuren moet een ''politiek proces'' volgen. Poetin zei tevens dat hij het overleg met Porosjenko over gasleveranties wil hervatten.

Separatisten

Kiev en het Westen beschuldigen Moskou ervan de pro-Russische separatisten te steunen en van wapens te voorzien. Rusland ontkent dit.

Maandag zeiden Oekraïense regeringsfunctionarissen dat Russische tanks de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Dinsdag werden volgens Kiev tien Russische militairen gevangengenomen in Oekraïne. 

Zo gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag al aan dat de kans op bijvoorbeeld een afspraak over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne gering is.

Timmermans

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft geen hoge verwachtingen. "Mijn verwachtingen zijn niet al te hoog gespannen", zei Timmermans. 

"Rusland gaat gewoon door met zijn activiteiten in Oost-Oekraïne, zoals ook vandaag weer is gebleken", zei Timmermans. Dinsdag meldde het Oekraïense leger dat het tien Russische soldaten gevangen heeft genomen aan de Oekraïense kant van de grens. 

"Zolang de grenzen niet gewoon beveiligd kunnen worden zal het heel erg moeilijk worden om een staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen", denkt Timmermans. "Maar wie weet komen de presidenten er samen uit. Dat is de enige hoop die ik heb." 

Parlement

Porosjenko maakte maandag via Twitter bekend dat het parlement van Oekraïne wordt ontbonden. ''Beste landgenoten, vandaag heb ik besloten het parlement voortijdig te ontbinden'', schreef hij.

De verkiezingen staan gepland voor 26 oktober.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne