VS wil verkennende missie boven Syrië

De Verenigde Staten zijn van plan om militaire vliegtuigen en drones het Syrische luchtruim in te sturen. 

Doel is om informatie te verzamelen over doelen die mogelijk worden bedreigd door Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) om zo de extremistische groep onder druk te zetten. Dat schrijft The Wall Street Journal maandag (lokale tijd).

Volgens bronnen bij de regering in Washington is de VS zelfs al begonnen met de verkenningsvluchten. 

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten binnenkort missies uit te voeren boven het oosten van Syrië. Het Pentagon wil nog geen aanvallen uitvoeren, maar wil wel zo veel mogelijk informatie hebben voor het geval het wel zover komt in de strijd tegen IS.

Het departement benadrukte dan ook dat het niet gaat om een uitbreiding van de Amerikaanse missie in Irak.

Irak

De VS voerden eerder deze maand luchtaanvallen uit op IS in Irak. Volgens president Barack Obama was dat nodig omdat Amerikanen in Irak werden bedreigd en er een humanitaire crisis dreigde in het noorden van dat land. 

Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie zeggen dat het gevaar van de militanten alleen helemaal kan worden weggenomen als ze ook op Syrisch grondgebied worden aangepakt. Maar voordat Obama daar eventueel toe besluit is aanvullende, betrouwbare informatie nodig. 

Obama heeft zich lange tijd verzet tegen militaire actie in Syrië, om niet het moeras van de burgeroorlog daar in te worden gezogen. Maar zijn standpunt lijkt te zijn veranderd sinds de moord op de Amerikaanse journalist James Foley, die door IS in Syrië werd gegijzeld. De groep heeft gedreigd nog meer Amerikaanse gijzelaars te doden. 

Militaire actie

Het Witte Huis wilde geen commentaar geven op het besluit van Obama om verkenningsvluchten boven Syrië toe te staan. Maar woordvoerder Josh Earnest merkte op dat Obama heeft getoond dat hij bereid is tot militaire actie over te gaan als Amerikaanse burgers worden bedreigd. "Dat geldt zonder acht te slaan op internationale grenzen", zei hij. 

De VS heeft al een aantal verkenningsmissies boven Syrië uitgevoerd, onder andere als voorbereiding op een, mislukte, commandoactie deze zomer om Foley en andere Amerikaanse gijzelaars te bevrijden. 

Obama staat volgens regeringskringen voor het dilemma dat uitschakelen van IS in Syrië onbedoeld de Syrische president Bashar Assad kan helpen. Syrië waarschuwde maandag dat Amerikaanse luchtaanvallen zonder instemming van Damascus zullen worden opgevat als agressie. 

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Lees meer over:
Tip de redactie