'VAE achter bombardementen Tripoli'

De Verenigde Arabische Emiraten hebben in samenwerking met Egypte luchtaanvallen uitgevoerd op de Libische hoofdstad Tripoli. 

Dat schrijft The New York Times op basis van bronnen bij de Amerikaanse regering.

De VAE zouden met de bombardementen hebben willen voorkomen dat radicale militieleden de luchthaven van Tripoli overnamen. Succesvol waren ze in dat opzicht niet.

De islamisten namen de luchthaven afgelopen weekeinde in. De gematigde strijders die het vliegveld in handen hadden, werden verdreven. De VAE en Egypte ontkennen iets te maken te hebben met de luchtaanvallen.

De afgelopen weken werden twee keer luchtaanvallen uitgevoerd op radicale strijders in Tripoli, maar het was een raadsel wie achter de bombardementen zat. De Verenigde Staten werden compleet verrast, schrijft de NYT.

Seintje

Egypte en de VAE zijn bondgenoten van de VS, maar hadden Washington geen seintje gegeven over hun intenties. Volgens de bronnen zijn Amerikaanse diplomaten woedend omdat de aanvallen het conflict in Libië verder kunnen verergeren. "Wij beschouwen dit niet als iets constructiefs", zei een van de bronnen.

De luchtmacht van de VAE is opgeleid door de VS en geldt als een van de meest geavanceerde in de regio. De VAE zouden dan ook de piloten, gevechtsvliegtuigen en tanktoestellen hebben geleverd om de aanvallen uit te voeren. De Egyptische bijdrage bestond uit bases waarvandaan de straaljagers konden vertrekken.

Bombardementen

De eerste bombardementen werden ongeveer een week geleden, voor zonsopgang, uitgevoerd. Stellingen van de islamisten in Tripoli werden onder vuur genomen. De bommen troffen onder meer een klein wapendepot. Zes mensen kwamen om. De tweede luchtaanval vond zaterdagochtend plaats. Het mocht echter niet baten, aangezien die avond de luchthaven werd ingenomen.

Steeds meer landen raken bij het conflict in Libië betrokken, waar voor- en tegenstanders van streng islamitisch bestuur het met elkaar aan de stok hebben sinds de dood van dictator Muammar Kaddafi. Qatar zou de radicalen al van wapens hebben voorzien. Egypte en de VAE lijken zich dus aan de andere kant van het conflict te scharen.

Lees meer over:
Tip de redactie