Porosjenko ontbindt parlement Oekraïne

Het parlement van Oekraïne wordt ontbonden. Dat maakte president Petro Porosjenko bekend via Twitter. 

''Beste landgenoten, vandaag heb ik besloten het parlement voortijdig te ontbinden'', schreef hij maandag.

Porosjenko heeft zijn beslissing genomen, omdat ''de meeste afgevaardigden instemden met dictatoriale wetten die de levens kostten van activisten die eerder dit jaar op het Maidan-plein betoogden''. Daar werden begin 2014 betogers tegen de toenmalige president Viktor Janoekovitsj beschoten door sluipschutters.

Porosjenko beroept zich op de "democratische krachten" in Oekraïne om aan nieuwe verkiezingen te beginnen als een "verenigd Oekraïne" en een "pro-Europees team", meldt de Russian Time.

Peilingen

Volgens Porosjenko tonen peilingen bovendien aan dat vier op de vijf inwoners van zijn land willen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

''De samenstelling van het huidige parlement strookt niet met het politieke sentiment in de Oekraïense samenleving. Bovendien waren de vorige verkiezingen, in 2012, niet democratisch of transparant. Het voldeed niet aan Europese standaarden.''

Oost-Oekraïne

Porosjenko verwijst in een bericht op Facebook ook direct naar het opstandige oosten van Oekraïne. Het land moet volgens hem op alle fronten winnen, of dat nu is in de strijd tegen terroristen en saboteurs of tegen corruptie en armoede. De vervroegde parlementaire verkiezingen zijn volgens de president deel van zijn vredesplan. ''Het sleutelelement is een politieke dialoog met de Donbas'' - het dichtbevolkte oosten van het land.

Het huidige parlement houdt wel verantwoordelijkheid voor het lot van het land tot aan de verkiezingen, benadrukt Porosjenko. Die zullen, zo garandeert hij, eerlijk, democratisch en transparant zijn. ''Het stembiljet is het meest krachtige wapen in de handen van de burgers om hun land te beschermen.''

De verkiezingen staan gepland voor 26 oktober.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie