Duizenden mensen bij begrafenis in Ferguson

Duizenden mensen hebben maandag de begrafenis bijgewoond van de doodgeschoten Michael Brown in de Amerikaanse stad Ferguson.

Die verliep rustig en vormde daarmee een contrast met twee weken van rellen die volgden op de dood van Brown.

De vader van de Afro-Amerikaanse tiener riep zondag op tot rust voor de begrafenis. Nadat de ongewapende Brown was neergeschoten door een blanke agent, braken rellen en etnische spanningen uit in de Amerikaanse voorstad van St. Louis.

Tijdens de begrafenis benadrukte dominee Al Sharpton dat ''Michael Brown niet herinnerd wil worden om de rellen. Hij wil herdacht worden als de persoon die ervoor zorgde dat Amerika een betere manier zocht voor de inzet van de politie.'' Hij riep de zwarte gemeenschap in zijn stad op om te stoppen met rel schoppen en plunderen.

Brown lag in de kerk in een zwart met gouden kist, met daarop de pet die hij droeg toen hij werd neergeschoten. Rouwende mensen dansten op gospelmuziek, voorgelezen psalmen werden bejubeld.

Buiten de kerk was de politie aanwezig, maar die hield zich op de vlakte.

Rellen

Ferguson was het toneel van rellen nadat de ongewapende Brown op 9 augustus door een blanke agent werd neergeschoten. Dit gebeurde nadat de politieman, Darren Wilson, met collega's was uitgerukt na een melding van een winkeloverval.

President Barack Obama onderbrak zijn vakantie vanwege de problemen en toonde zijn begrip voor de frustraties. Hij zei dat in te veel gemeenschappen wantrouwen heerst tussen de zwarte bevolking en de politie.


Bekijk beelden van de begrafenis: 

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson l Rassenscheiding in VS nog aan orde van de dag

Lees meer over:
Tip de redactie