Weggestuurd parlement Libië benoemt premier

Dat het in juni werd weggestemd, heeft het voormalige parlement van Libië er niet van weerhouden op eigen houtje een nieuwe premier te benoemen. 

Daarmee daagde het oude parlement maandag de nieuwe volksvertegenwoordiging uit.

Tijdens de verkiezingen met lage opkomst in juni werd het in 2012 tijdelijk aangestelde parlement met voornamelijk islamisten weggestuurd, en vervangen door een meer liberale en federalistische leiding.

Het oude parlement weigert het nieuwe echter te erkennen en heeft Omar al-Hasi aangesteld als premier. Ondertussen wordt in het land gestreden tussen verschillende groeperingen, die overleg en wapenstilstanden weigeren.

Dat die groepen een directe bedreiging vormen voor de huidige machthebbers, werd volgens nieuwszender Al Arabiya maandag pijnlijk duidelijk. Militanten staken het huis van de 'echte' premier Abdullah al-Thinni in brand.

Tobruk

Het is dan ook niet voor niets dat het huidige parlement vergadert in Tobruk, een stad 1600 kilometer van de hoofdstad Tripoli. Daar, en in Benghazi, zijn de militante groepen het sterkst vertegenwoordigd.

De strijd tegen die groeperingen moet de regering zelf oplossen, besloten de buurlanden van Libië maandag echter. Zij zullen niet ingrijpen om de chaos te bedwingen en riepen op tot een nationale dialoog.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie