'IS belegert zeker 13.000 burgers Irak'

Zeker 13.000 burgers, onder wie 10.000 vrouwen en kinderen, worden sinds half juni door Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) belegerd in de Iraakse stad Amerli.

Zij hebben al maanden nauwelijks te eten of te drinken en er zijn geen medische voorzieningen. De Verenigde Naties vrezen voor een bloedbad, zei Navi Pillay,

de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, maandag. De burgers in Amerli, dat zo'n 170 kilometer ten noorden van Bagdad ligt, zijn sjiitische Turkmenen.

In juni heeft IS ongeveer 670 gevangenen in de stad Mosul vermoord, blijkt uit gesprekken met overlevenden en getuigen van de massamoord, stelt Pillay. De soennitische terreurbeweging zette tussen de 1000 en 1500 gevangenen op vrachtwagens en reed hen naar een afgelegen gebied. Daar schoot IS alle niet-soennitische gevangenen dood.

Yezidi's

Begin augustus vermoordde IS honderden yezidi's en ontvoerde naar verluidt zeker 2500 yezidi's. De mannen die zich niet wilden bekeren, werden vermoord. Vrouwen en kinderen werden als slaven gebruikt. Half augustus vermoordde IS weer honderden yezidi's, schrijft Pillay.

Pillay veroordeelt de ''ontstellende, wijdverspreide en systematische schending van de mensenrechten in Irak door IS en verwante groeperingen''.

De Hoge Commissaris beschuldigt IS onder meer van moord, gedwongen bekeringen, ontvoeringen, mensenhandel, slavernij en seksueel misbruik. ''Zulke vervolgingen zouden neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid.''

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak

Lees meer over:
IS
Tip de redactie