De Syrische regering staat open voor samenwerking met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de strijd tegen terreurgroepen.

Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, maandag gezegd.

Moualem sprak tijdens een persconferentie op de Syrische staatstelevisie. Hij veroordeelde ook de moord op de Amerikaanse journalist James Foley door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Moualem zei verder dat luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië in samenspraak moeten gebeuren met de Syrische regering. Ook drong hij erop aan inlichtingen met Syrië te delen.

Samenwerking tussen het Westen en Syrië was tot op heden niet bespreekbaar. Maar sinds IS oprukt in Irak en daar grote groepen mensen bedreigt zijn er stemmen opgegaan om dat toch te doen.

Opstappen

Zo heeft onder anderen de Britse voormalige legerleider Richard Dannat geopperd met Assad te gaan samenwerken, nadat de beelden van de onthoofding van Foley vorige week waren opgedoken.

Maar de Britse regering blijft erbij dat de Syrische president Bashar al-Assad moet opstappen wegens het harde optreden van zijn regime in de al ruim drie jaar durende burgeroorlog. Islamitische Staat heeft niet alleen een deel van Irak, maar ook van Syrië bezet.

Duitsland liet maandag weten geen plannen te hebben om met Assad samen te werken. Het regime van Assad heeft op ieder vlak grote misdaden begaan, aldus een woordvoerder, wat het moeilijk voor te stellen maakt dat de landen zullen gaan samenwerken.