Rusland wil nieuw konvooi naar Oekraïne sturen

Rusland heeft Oekraïne laten weten dat het van plan is opnieuw een konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne te sturen.

Dat heeft de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.

''De humanitaire situatie (in het oosten van Oekraïne) wordt niet beter, maar slechter'', zei Lavrov. Hij zei dat de regering in Moskou een overeeenkomst met de regering in Kiev nastreeft over de voorwaarden waaronder een tweede konvooi dezelfde route kan volgen als het eerste konvooi.

Maandag zijn Oekraïense grenswachten in gevecht geraakt met een colonne gepantserde voertuigen van de rebellen op tien kilometer van de grens met Rusland. De gevechten vinden plaats enkele kilometers ten noordoosten van de plaats Novoazovsk, aan de Zee van Azov. 

Volgens een woordvoerder is het ''een poging van het Russische leger in de vermomming van rebellen'', om een nieuw front te openen in het zuiden van de regio Donetsk in Oost-Oekraïne. De voertuigen zouden proberen in de richting van de stad Marioepol te rijden. De gevechten concentreerden zich de afgelopen tijd vooral rondom de steden Loehansk en Donetsk.

Volgens leider Semen Sementsjenko van de Oekraïense Azov-militie in het gebied zijn de gepantserde voertuigen vanuit Rusland Oekraïne binnengedrongen. Een inwoonster van Novoazovsk meldde aan persbureau Reuters dat de aanvallers het dorp Markine hebben ingenomen. Sommige tanks zouden het embleem hebben van een separatistengroep die zich het Orthodoxe Bevrijdingsleger noemt.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat hij niet van de mogelijke inval vanuit Rusland had gehoord en dat er veel valse informatie wordt verspreid door Oekraïne.

Invasie

Een groot Russisch hulpkonvooi stak vrijdag zonder toestemming van Oekraïne de grens over. Oekraïne noemde dat een invasie, maar ondernam niets tegen de vrachtwagens die hulpgoederen kwamen brengen. Het konvooi keerde zaterdag terug in Rusland.

De presidenten van Rusland en Oekraïne, Vladimir Poetin en Petro Porosjenko, spreken elkaar dinsdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Lavrov zei dat Rusland ''langs elke diplomatieke weg'' een einde wil maken aan het conflict tussen de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Hij hoopt dat in Minsk ook de nijpende situatie van de bevolking van Oost-Oekraïne aan de orde komt.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

Tip de redactie