Rode Kruis heeft geld nodig door vele rampen

Het Rode Kruis kan door een tekort aan geld niet overal zijn werk naar behoren doen. De hulporganisatie heeft honderden miljoenen euro's extra nodig.

Dat zegt hoofd internationale hulpverlening Juriaan Lahr maandag in het AD.

"Ik kan niet zeggen: in die pot voor aardbevingsslachtoffers zit genoeg geld, ik gebruik het voor iets anders", aldus Lahr. "Maar je kunt moeilijk elke dag een gironummer openen. En ook niet overal campagne voor voeren. Dat is duur en geld kun je maar een keer uitgeven."

Lahr heeft in de tien jaar dat hij actief is voor het Rode Kruis nog nooit zoveel rampen en oorlogen meegemaakt. "Het is een enorme belasting voor onze organisatie. Want je wilt van elke brandhaard dagelijks weten hoe het er voor staat."

Kleine rampen

De brandhaarden leggen een zware last op de medewerkers, zegt Lahr. Het gaat niet alleen om bekende conflicten in onder meer Syrië, Oekraïne en Irak, ook bij tientallen kleinere rampen die het nieuws niet halen moet hulp worden geboden. "Iedereen draait overuren", aldus Lahr.

Het Rode Kruis krijgt overigens nog genoeg donaties binnen in Nederland. "Alleen binden mensen zich vaker aan een bepaalde ramp. De praktijk leert dat het makkelijker is geld op te halen voor een acute natuurramp dan voor een langslepend conflict.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie