Ferguson bewijst Michael Brown laatste eer

In het Amerikaanse Ferguson wordt maandagmorgen de 18-jarige Michael Brown, die onlangs werd doodgeschoten door een agent, begraven. De uitvaart wordt om 10.00 uur (lokale tijd) gehouden in een baptistenkerk.

De vader van de 18-jarige Michael Brown heeft opgeroepen tot een 'dag van stilte' als zijn zoon maandag wordt begraven. "Vrede is het enige dat ik morgen wil", zei Michael Brown senior zondag op een bijeenkomst in St. Louis. "Dat is alles wat ik vraag." 

Geestelijke Al Sharpton, die ook bij de begrafenis van Brown (17.00 uur Nederlandse tijd) zal spreken, drong eveneens aan op rust. "We willen niet dat er maandag iets gebeurt dat de naam van Michael Brown bezoedelt", aldus Sharpton.

"Het gaat niet over onze woede. Het gaat over de herinnering aan zijn zoon en wat hij achterlaat." 

Winkeloverval

De ongewapende Afro-Amerikaanse tiener werd op 9 augustus doodgeschoten door een blanke agent in de voorstad van St. Louis. Dit gebeurde nadat de politieman, Darren Wilson, met collega's was uitgerukt na een melding van een winkeloverval.

Volgens de plaatselijke politie kwamen ze op straat Brown en een andere jongen tegen, die het verkeer blokkeerden. Er ontstond een worsteling in de politiewagen, waar een eerste schot werd gelost. Op straat kwam Brown vervolgens door zes kogels om het leven.

De politie zegt dat toen pas bleek dat het slachtoffer betrokken was bij de winkeloverval.

Onrustig

In de dagen na de dood van Brown was het bijzonder onrustig en waren er continu rellen. Winkels werden geplunderd en de politie werd bekogeld met stenen en flessen. Agenten moesten de menigte regelmatig uiteendrijven met traangas en rookgranaten. In de stad werd zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende onlusten.

President Barack Obama onderbrak zijn vakantie vanwege de problemen en toonde zijn begrip voor de frustraties. Hij zei dat in te veel gemeenschappen wantrouwen heerst tussen de zwarte bevolking en de politie.

De begrafenis van Brown wordt volgens de Washington Post bijgewoond door drie functionarissen van het Witte Huis.

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson l Rassenscheiding in VS nog aan orde van de dag

Lees meer over:
Tip de redactie