Gebouw luchthaven Tripoli in brand gestoken

In de Libische hoofdstad Tripoli, waar al lange tijd wordt gevochten, is zondag de terminal van de belangrijkste luchthaven in brand gestoken. 

Volgens getuigen is er niets meer van over en zijn ook vliegtuigen die eromheen stonden afgebrand.

Verschillende milities vechten al een maand om het vliegveld in handen te krijgen. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de brand, op sociale media beschuldigen ze elkaar en circuleren foto's van de strijders die vieren dat ze in de buurt van het luchthavengebouw staan.

Gewapende moslimstrijders uit de Libische stad Misrata veroverden de luchthaven zaterdag op strijdkrachten die voor de regering vechten. Een dag later is het luchthavengebouw verwoest en zijn ook kantoorgebouwen en huizen rondom het vliegveld getroffen, melden getuigen. Over eventuele slachtoffers is niets bekend.

Diverse strijdende groeperingen weigeren de wapens neer te leggen en aan de onderhandelingstafel te komen. De gevechten zijn in mei geëscaleerd; duizenden Libiërs zijn op de vlucht geslagen. Alleen al bij de strijd om de luchthaven van Tripoli vielen honderden doden.

Buurlanden

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shukri heeft maandag opgeroepen tot het ontmantelen van alle milities in Libië. Dat zei hij op een internationale bijeenkomst in Caïro, die ook door de Libische buurlanden Tunesië, Algerije, Sudan en Tsjaad werden bijgewoond. 

De naties vrezen dat het escalerende geweld in Libië overslaat naar andere landen in de regio. 

Volgens Shukri zijn de gevechten tussen milities niet alleen een gevaar voor Libië, maar een bedreiging voor de hele regio. De minister riep op tot een gezamenlijke operatie om alle strijdgroepen 'zonder uitzondering' te ontbinden. 

Dat zal niet makkelijk zijn. De talloze milities hebben veel steden en gebieden in handen en veel Libische politici steunen op de strijdgroepen voor hun machtsbasis.

et land moet het sinds het verdrijven van dictator Muammar Gadhafi in 2011 stellen zonder centraal politie- of veiligheidsapparaat. De milities hebben het vacuüm dat hierbij ontstond opgevuld en weten uit te buiten. 

Het zijn de ergste gevechten sinds de val van dictator Kadaffi in 2011.

Bekijk beelden:

Lees meer over:
Tip de redactie