De Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 weten wie de extremist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is die onlangs de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. 

Dat hebben bronnen bij de regering gezegd, meldt The Sunday Times. De man zou bekend staan als 'Jihadi John'.

De bron gaf geen details over de man die is geïdentificeerd. Een belangrijke verdachte is volgens Britse media de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary.

De extremist, die eerder als rapper liedjes uitbracht onder de artiestennaam 'L Jinny', verliet vorig jaar zijn woning van een miljoen pond (circa 1,25 miljoen euro) in het westen Londen om in Syrië te gaan vechten. Hij zou geradicaliseerd zijn na contacten met volgelingen van een islamprediker, die Anjem Choudary heet. Bary twitterde eerder deze maand een foto van zichzelf waarop hij een afgehakt hoofd vasthoudt. 

Kenia

Bary is de zoon van een in Egypte geboren militant die vastzit vanwege een terrorismeaanklacht, en in afwachting is van zijn proces. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij honderden mensen omkwamen.

Het groepje Britten dat in Syrië gevangenen zou vasthouden, werd The Beatles genoemd door hun gevangenen. Ook de afzonderlijke leden kregen Beatle-namen: John, Paul, George en Ringo.

Met het onvoeren van westerlingen kan in Syrië grof geld worden verdiend. Volgens een veiligheidsbron hebben meerdere Europese landen vorig jaar in totaal 30 miljoen euro betaald voor het vrij krijgen van elf gijzelaars. Volgens ex-gijzelaars schepten 'The Beatles' op over het geld dat ze verdienden. Sommigen zeiden plannen te hebben om in Koeweit of Qatar te gaan rentenieren.

Een 27-jarige Duitser kon ondertussen wel worden bevrijd uit de handen van IS. De man uit Brandenburg werd een jaar geleden gevangengenomen in Syrië, waar hij mensen in nood wilde helpen.

Uitvalsbasis

Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zei zondag dat IS 'delen van Irak en Syrië verandert in een terroristische staat en in een uitvalsbasis voor aanvallen tegen het Westen'. Hammond vreest dat, tenzij de strijders tijdig worden verslagen, 'zij ons vroeg of laat aanvallen op Brits grondgebied'.

Volgens de Britse politie en inlichtingendiensten vertrekken maandelijks tot twintig Britten naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Dit aantal is gestegen sinds het terreurnetwerk twee maanden geleden een kalifaat uitriep.