IJsland heeft code rood afgegeven voor het luchtverkeer, omdat de vulkaan Bardarbunga dreigt uit te barsten. Het is de hoogste alarmcode op een schaal van vijf. 

Het luchtruim boven en rond de vulkaan is gesloten.

Volgens de meteorologische dienst van IJsland is waarschijnlijk een kleine lava-uitbarsting begonnen onder een gletsjer. Sinds dinsdag zijn zo'n 300 bevingen geregistreerd in het gebied. Deze week werd een toeristisch gebied ontruimd ten noorden van de vulkaan.

Volgens de IJslandse autoriteiten is nog geen as- of rookpluim zichtbaar. De uitbarsting wordt momenteel beschouwd als klein. Boven de plek van de uitbarsting ligt 150 meter tot 400 meter ijs.

Bardarbunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land.

Een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij KLM zegt dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. ''Indien nodig worden vliegroutes aangepast. De veiligheid staat voorop.''

In 2010 werd het vliegverkeer in grote delen van Europa stilgelegd vanwege de aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull (foto). Of zoiets weer kan gebeuren is nog zeer de vraag. Dat hangt onder meer af van de hevigheid van de uitbarsting en de windrichting.