Mykola Zelenec, de honorair consul van Litouwen in de Oost-Oekraïense stad Loehansk, is vermoord door ''terroristen''. 

Dat heeft de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Linas Linkevicius, volgens de BBC vrijdag op Twitter laten weten. Met de term 'terroristen'' neemt hij het woord over waarmee de Oekraïense regering de pro-Russische separatisten in het oosten van het land aanduidt.

Volgens Linkevicius is de honorair consul ontvoerd en daarna ''op brute wijze gedood''. De separatisten hebben nog niet op de dood van de gezant gereageerd.

De buitenlanddienst van de EU noemt de moord op de honorair consul een "terreurdaad'' die is uitgevoerd door "illegale gewapende groepen in Loehansk".

De EU spreekt over een "brute moord" en benadrukt dat de daders hun straf niet mogen ontlopen.

De dood van Zelenec laat volgens de EU zien dat direct stappen moeten worden genomen om een einde te maken aan het geweld. "Nu, meer dan ooit, moet een duurzame politieke oplossing worden gevonden om zinloos verlies van levens in de toekomst te voorkomen", aldus de buitenlanddienst.

Litouwen behoort ot de EU-landen met de felste kritiek op de Russische steun aan de separatisten in Oekraïne. Het Baltische land maakte zich in 1991 los van de door Rusland gedomineerde Sovjet-Unie.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne