Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar zeker 1.427. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties maakte dat vrijdag bekend. 

In totaal zijn er 2.615 besmettingen vastgesteld.

Woensdag lag het aantal doden door ebola nog op 1.350.

De epidemie woedt voornamelijk in Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Guinee. De Afrikaanse Unie heeft donderdag een humanitaire missie ingesteld voor de strijd tegen de ziekte.

Artsen, verpleegkundigen en ander medisch en paramedisch personeel uit heel Afrika kunnen zich vrijwillig melden voor de missie met de naam Aseowa, die volgende week moet gaan starten en een half jaar gaat duren. 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de hulporganisatie van de Verenigde Naties OCHA werken samen met de Afrikaanse Unie. 

Herstellen

De Amerikaanse arts Kent Brantly en hulpverlener Nancy Writebol zijn eerder deze week genezen van het ebola-virus. Ze liepen de besmetting op in Liberia. Ze hebben een nog niet goedgekeurd medicijn, het serum ZMapp, toegediend gekregen.

Het is nog niet duidelijk of dit medicijn daadwerkelijk ebola geneest. Zo heeft een 75-jarige Spaanse man het serum ook gekregen, maar is uiteindelijk wel overleden. Drie andere hulpverleners die het medicijn hebben gekregen, lijken zich wel te herstellen. 

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola