Hamas is inderdaad verantwoordelijk voor de ontvoering in juni van de drie Israëlische tieners die weken later dood werden teruggevonden. 

Een Hamasleider die in ballingschap in Turkije woont heeft dat gezegd. Israël beschuldigde Hamas al die tijd, maar de Palestijnse terreurbeweging ontkende tot nu toe.

''Er wordt gezegd dat het een Israëlische complottheorie is, maar ik zeg dat dat niet zo is", zo zou volgens de Israëlische krant Haaretz te horen zijn in een video die is opgenomen tijdens het overleg tussen islamitische geestelijken

Volgens de Hamas-functionaris waren de ontvoering en moord een steunbetuiging aan de Palestijnse gevangenen in Israël.

Israël hield Hamas van begin af aan verantwoordelijk, maar die ontkende tot nu toe iets te maken te hebben met de ontvoering en dood van de drie jongens.

De drie Israëlische tieners Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) werden begin juni ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever. De lichamen van de drie jongens werden 30 juni gevonden ten noordwesten van Hebron.

Escalatie

De dood van de drie jongens was het begin van de escalatie tussen Israël en Hamas die leidde tot de huidige gewelddadigheden op en rond de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Het Palestijnse dodental sinds het begin van de Israëlische aanvallen is gestegen tot boven de tweeduizend. Onder de meest recente slachtoffers zijn ook drie hoge militaire leiders van Hamas, hebben zowel Israël als de Palestijnse militante beweging donderdag bekendgemaakt.

Volgens Hamas zijn Mohammed Abu Shammala, Raed al-Attar en Mohammed Barhoum gedood door een bombardement op een huis in de stad Rafah.

Dossier Midden-Oostenconflict