
Amerikaanse ebolapatiënten verlaten ziekenhuis
Dat melden verschillende Amerikaanse media donderdag.
Uit bloedtesten blijkt dat Brantly en Writebol het virus niet meer hebben. Ze kunnen anderen dus niet meer besmetten. Wel kan het sperma van Bradley nog een tijd besmettelijk zijn.
Bradley verlaat donderdagmiddag (Nedelandse tijd) het ziekenhuis in Atlanta, zo meldt een arts van het ziekenhuis tijdens een persconferentie. Writebol heeft het ziekenhuis dinsdag al verlaten. Op haar verzoek is dit niet eerder naar buiten gebracht.
De 33-jarige Brantly liep de besmetting op tijdens zijn werk in Liberia. De arts behandelde patiënten die met het dodelijke virus waren besmet. Hij werkt voor de christelijke hulporganisatie Samaritan's Purse. "Vandaag is een magische dag, ik ben dolblij dat ik leef", zei Bradley tijdens de persconferentie. "Ik ben blij dat ik weer naar mijn familie kan gaan."
Ook de 59-jarige hulpverlener Nancy Writebol raakte besmet in Liberia.
Bekijk beelden:
Experimenteel medicijn
Zowel Writebol als Brantly hebben een nog niet goedgekeurd medicijn, het serum ZMapp, toegediend gekregen.
Daarna werden ze een voor een vervoerd naar Atlanta. Ze waren de eerste ebolapatiënten in de VS. Beide patiënten waren in staat om van de ambulance naar het ziekenhuis te lopen. De voorraad ZMapp is nu op.
Het besluit om het experimentele medicijn toe te dienen was niet onomstreden, omdat de medicatie nog niet op mensen is getest. Daardoor weten onderzoekers nog niet of het ebola werkelijk geneest en of het medicijn schadelijke bijwerkingen heeft.
Ook drie andere hulpverleners in Liberia zijn met ZMapp behandeld. Zij lijken zich te herstellen. Een 75-jarige Spaanse missionaris kreeg het medicijn ook, maar hij is uiteindelijk wel overleden. Deze man is iets later behandeld dan de eerder genoemde patiënten.
Bezweken
Inmiddels zijn sinds maart meer dan dertienhonderd mensen aan de ziekte bezweken. Ook zijn er bijna 2.500 mensen besmet.
Het virus kan worden overgedragen via lichaamsvocht, zoals bloed, zweet en ontlasting. Koorts, diarree en bloedingen zijn symptomen van de ziekte.
Als de symptomen niet worden behandeld, is het virus in 90 procent van de gevallen dodelijk. Ongeveer de helft van de behandelde patiënten in Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Guinee overleeft het virus. Er is nog geen medicijn of vaccin op de markt.
Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen