Na het bezoek van de Amerikaanse minister van Justitie aan Ferguson was het woensdagavond relatief rustig in de stad. 

De politie gebruikte geen traangas en rubberkogels om demonstranten uit elkaar te drijven, wat een week lang iedere avond wel het geval was. 

Het weer had daar mogelijk ook wat mee te maken. De afgelopen dagen was het nog lang warm en droog, maar Ferguson werd woensdag getrakteerd op onweer en hevige regenbuien. 

De politie hield nog steeds de wacht op straat, maar in tegenstelling tot eerdere dagen waren velen in normale uniformen gekleed en niet uitgedost als oproerpolitie. Zes mensen werden opgepakt. 

Een agent die woensdagavond een geweer op betogers richtte, ze uitschold en dreigde iemand dood te schieten is voor onbepaalde tijd geschorst. 

Onderzoek

Minister Eric Holder sprak onder meer met de ouders van de door een blanke agent doodgeschoten tiener Michael Brown. Hij beloofde een ''volledig, eerlijk en onafhankelijk'' onderzoek naar de dood van Brown.

Protesten naar aanleiding van het incident liepen afgelopen dagen geregeld uit op rellen.

Volgens Holder is een ''heel kleine minderheid'' verantwoordelijk voor het geweld bij de demonstraties, vooral mensen van buiten Ferguson. Holder, die zelf zwart is, zei te begrijpen dat sommige minderheden de politie wantrouwen.

Holder vertelde de mensen van Ferguson hoe hij in het verleden ook vaak doelwit was van de politie. Tweemaal werd hij in New Jersey aan de kant gezet voor te hard rijden en werd zijn auto vervolgens grondig doorzocht. 

Vernederend

"Ik herinner me nog hoe vernederend het was, hoe boos ik was en wat voor impact het op me had", zei Holder in een gesprek met zo'n vijftig leiders uit de gemeenschap. 

Toen Holder al in Washington woonde en met zijn neef een sprintje trok om op tijd bij de bioscoop te zijn, kwam hij opnieuw in het vizier van agenten. "Waar gaan jullie heen? Stop!", schreeuwde de agent. "Toen ik werd opgedragen te stoppen was ik al een federale aanklager. Ik was geen kind." 

De minister benadrukte dat arrestatiepatronen "niet moeten leiden tot verschillende soorten behandeling onder de wet, zelfs als dat onbedoeld gebeurt". 

Diversiteit

"En politiekorpsen moeten de diversiteit weerspiegelen van de gemeenschap die ze dienen." Ferguson is een overwegend zwarte stad maar op enkele agenten na is het hele politiekorps blank. 

Maar er is wel veel veranderd, aldus Holder, en er is hoop voor de toekomst. "Diezelfde jongen die op de snelweg in New Jersey aan de kant werd gezet is nu de minister van justitie van de Verenigde Staten. Dit land is in staat te veranderen. Maar verandering komt niet vanzelf." 

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson l Rassenscheiding in VS nog aan orde van de dag