De Franse president François Hollande heeft woensdag opgeroepen tot een internationale conferentie over de bestrijding van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). 

Tijdens de bijeenkomst wil Hollande met andere regeringsleiders de verschillende mogelijkheden bespreken om de opmars te stoppen van de terreurbeweging die delen van Irak en Syrië in handen heeft.

''We kunnen niet langer bij het traditionele debat blijven tussen interventie en non-interventie'', zei de president in de krant Le Monde van woensdag.

''We moeten met een wereldwijde strategie komen om te strijden tegen deze groep, die is georganiseerd, over ruime financiële middelen en moderne wapens beschikt en landen als Irak, Syrië en Libanon bedreigt.''

Cameron

Woensdag werd tevens bekend gemaakt dat de Britse premier David Cameron zijn vakantie onderbreekt, naar aanleiding van de onthoofdingsvideo die dinsdag door IS is verspreid. Daarin wordt de Amerikaanse persfotograaf James Wright Foley om het leven gebracht. De man die commentaar bij de onthoofding geeft, heeft een Brits accent.

De Britse politie probeert achter de identiteit te komen van de militant die te zien is in de video.  Volgens taalkenners klinkt het alsof de man uit het zuidoosten van Engeland of Londen komt. Scotland Yard doet onderzoek naar de video die dinsdag opdook.

Duitsland

Duitsland is bereid de Koerdische strijders in Noord-Irak wapens en munitie te leveren. Dat heeft de Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen woensdag gezegd.  De komende week wordt bekeken welke wapens het best geleverd kunnen worden. Volgende week woensdag moet hier een beslissing over zijn genomen.

Tot nu toe heeft de regering in Berlijn Irak alleen humanitaire hulp en niet-dodelijke militaire goederen als helmen en kogelvrije vesten toegezegd voor de strijd tegen de jihadisten van IS. De leverantie van wapens heeft zij nooit uitgesloten, maar was binnen alle partijen omstreden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liet weten met het besluit de Koerdische defensie te willen verstevigen om een grotere catastrofe in Irak, die Europa ook direct kan treffen, te voorkomen.

Duitsland zal nauw samenwerken met andere Europese landen die al wapens leveren aan de Koerden, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, zei Steinmeier.

Qatar

Ondertussen keert de hele oppositie in de Duitse Bondsdag zich tegen wapenleveranties aan Qatar.

Na Die Linke sloten zich woensdag ook de Groenen aan bij een wapenboycot tegen het Arabische land, dat de IS zou steunen.

Vijftigduizend strijders

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten beschikt IS in Syrië over vijftigduizend strijders. Zo meldt nieuwszender Al-Jazeera. Vorige maand alleen al zouden er zesduizend strijders zijn gerekruteerd.

De troepenmacht in Syrië zou volgens Rami Abdel Rahman, directeur van het Observatorium, twintigduizend niet-Syriërs in zijn gelederen tellen. Meer dan duizend strijders die zich in juli aansloten, zouden afkomstig zijn uit Tsjetsjenië, Europa, China en Arabische landen.

De meesten jihadisten zouden Syrië via Turkije binnenkomen. Enkele honderden zouden zijn overgelopen van andere radicale bewegingen, zoals het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front. Al-Jazeera meldde verder op gezag van een bron bij IS dat de terreurgroep in Irak over nog eens dertigduizend strijders beschikt.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft woensdag negen personen opgepakt die ervan worden verdacht dat zij voor de Islamitische Staat (IS) in Syrië wilden gaan vechten. De mogelijke jihadisten waren al in de buurt van de grens. Na hun verhoor zal worden beslist of zij in voorlopige hechtenis worden gehouden.

Volgens het Oostenrijkse Federale Bureau tegen Terrorisme en voor de Bescherming van de Grondwet worden ongeveer 100 Oostenrijkers ervan verdacht dat zij naar Syrië zijn vertrokken om te vechten. Zo'n 20 van hen zouden zijn gesneuveld. Een onbekend aantal anderen is weer naar huis teruggekeerd.

Luchtmachtbasis

Extremisten van IS openden woensdag een offensief op een grote luchtmachtbasis in het noordoosten van Syrië. Het is de laatste plek in de provincie Raqqa die nog in handen is van de Syrische regering. 

Het offensief wordt al weken verwacht en werd aangekondigd op websites van de opstandelingen. De afgelopen dagen nam IS nabijgelegen dorpen in, waarmee de terreurgroep zijn strategische positie verstevigde.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak