Honderden zwaarbewapende Talibanstrijders zijn net buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul in gevecht met het regeringsleger.

Dat heeft de gouverneur van de provincie Logar dinsdag gezegd.

''Het zijn er ongeveer zevenhonderd en ze hebben ook geïmproviseerde, mobiele veldhospitaals bij zich'', aldus de gouverneur.

De politiechef van de Afghaanse provincie Kunduz, Mustafa Mohseni, riep maandag zijn mannen op geen Taliban meer krijgsgevangen te maken, maar ze te "elimineren".

"Omdat zij niet kunnen worden berecht omdat het justitiële systeem corrupt is, hebben wij geen andere optie dan hen te elimineren", aldus de commandant.

Vrijlating

Het nieuwe politiebeleid is een reactie op wat een legergeneraal vorige maand zei tegen journalisten. Generaal Abdul Raziq zei toen dat ''deze terroristen voor eens en altijd moeten worden vermoord, omdat ze anders toch wel vrijkomen".

Hij refereerde daarmee aan de vrijlating van duizenden Afghanen, onder wie strijders die door de Verenigde Staten worden beschouwd als "gevaarlijk". De Afghaanse president Hamid Karzai had daartoe opdracht gegeven.

Niet lang na de uitspraken trok de generaal zijn verhaal toch weer in. Hij zou verkeerd zijn begrepen, maar toen was het kwaad al geschied. Meerdere lokale politiechefs hebben inmiddels het bevel gegeven om Taliban-strijders meteen te doden in plaats van gevangen te nemen.

Eigen benen

Terwijl het land zich opmaakt om eind dit jaar voor het eerst in bijna dertien jaar tijd militair weer op eigen benen te staan, voeren militanten van de Taliban steeds intensievere aanvallen uit.

Voorheen kon Afghanistan rekenen op luchtsteun van de NAVO en inmenging van buitenlandse troepen. Nu dat niet meer het geval is, zijn de Talibanstrijders hun tactiek aan het aanpassen.

In plaats van toe te slaan met incidentele hit-and-run aanvallen en zelfmoordaanslagen, richten ze zich deze zomer steeds meer op de verovering van strategische gebieden zoals grensovergangen en snelwegen voor de export van opium. De strijders zouden ook in Logar uit zijn op gebiedsverovering.