De soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) dreigt Amerikaanse doelen "waar dan ook" aan te vallen, als Amerikaanse luchtaanvallen IS'ers raken, aldus een video volgens persbureau Reuters maandag. 

De soennitische terreurorganisatie laat ook foto's van onthoofdingen zien. Onder de slachtoffers is een Amerikaan die tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak werd onthoofd. "Wij zullen jullie allemaal in bloed laten verzuipen", aldus de boodschap aan Amerika.

Ondertussen noemde president Barack Obama tijdens een persconferentie in Washington de IS een "wilde groep" die een gevaar vormt, niet alleen voor Irak, maar voor de hele regio. Hij bevestigde dat Iraakse en Koerdische troepen de strategische dam van Mosul in Noord-Irak met Amerikaanse hulp hebben heroverd op de IS (voorheen ISIS).

Luchtaanvallen

Maandag maakten de Verenigde Staten bekend dat zij luchtaanvallen hadden uitgevoerd op stellingen van IS bij de dam. Daarbij zouden zes gewapende voertuigen zijn vernietigd, maar ook een antiraketsysteem, een controlepost en een opslagplaats van bermbommen.

Sinds 8 augustus heeft het Amerikaanse leger in Irak 68 luchtaanvallen uitgevoerd. In meer dan de helft van de gevallen ging het om ondersteuning van de Iraakse strijdkrachten nabij de dam van Mosul.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak

Wat voor militaire steun kan Nederland de Koerden leveren?